Българският футболен съюз (БФС) се е обърнал към Министерството на здравеопазването и министерството на спорта (ММС) с въпроса дали ще може да допусне повече публика на ключовия мач с Унгария на 8 октомври, заявиха от БФС пред "Дневник".

Преди ден УЕФА направи промяна и разреши на международните двубои под нейната шапка да присъстват зрители. Позволението от страна на организацията е трибуните да са заети до 30% и зрителите да спазват мерки.

Решението дали и колко публика може да има зависи и от разпоредбите във всяка държава. В момента в България трибуните могат да са заети до 50%, но във всеки сектор може да има не повече от 1000 души.

Това значи, че на Националния стадион "Васил Левски", където ще е срещата с Унгария, засега е възможно да присъстват до 4000 зрители. Ако министърът на здравеопазването Костадин Ангелов позволи, то на стадиона ще могат да присъстват около три пъти повече зрители.

Мачът с Унгария е от огромно значение, тъй като оставя отворена вратата за класиране за европейското първенство. Срещата трябваше да се играе през март, но заради пандемията беше отложена.

От БФС съобщиха пред "Дневник", че при продажбата през пролетта са купени над 1000 билета. Сега притежателите им трябва да ги презаверят или върнат до 5 октомври. От футболния съюз ще обявят допълнително кога и как ще се продават други билети.

Сходен казус може да възникне и за предстоящите мачове на ЦСКА и "Лудогорец" в групите на Лига Европа. Двата отбора научиха съперниците си двубоите, започващи на 22 октомври.

"Днешното решение е чувствителна първа стъпка, която поставя здравето на феновете на първо място и зачита законите във всяка държава. Въпреки че всички сме изправени пред общ враг като COVID-19, различните страни имат различни подходи и различни предизвикателства във всеки един момент. Това решение позволява много по-голяма гъвкавост на местно ниво за справяне с приемането на фенове", заяви президентът на УЕФА Александър Чеферин преди ден във връзка с отварянето на стадионите.

"27 държави на континента вече позволяват достъп на фенове до известна степен. В тези трудни времена е важно да върнем повече надежда и страст в живота на футболните фенове и ги призоваваме да се държат по подходящ начин", посочи словенецът.

Отварянето на стадионите идва след експеримента от страна на УЕФА, която допусна публика за мача за Суперкупата на Европа между "Байерн" и "Севиля" в Будапеща преди седмица.

Дневник