"Ботев" (Пловдив) е поставен пред угрозата от фалит, обявиха собствениците на клуба от сдружението на привържениците. В основата на притесненията им са дела за 26 милиона лева, свързани с фалита на КТБ.

Спасението на "Ботев" минава през спешното откупуване на стари задължения в размер на 565 хил. лева, заяви председателят на сдружението Радослав Кошински на продължителна пресконференция.

Собственик на "Ботев" в началото на десетилетието беше Цветан Василев. Клубът беше финансиран с пари от фирми, свързани с КТБ. От тях са дошли и средствата за изграждането на базата в Коматево и за началото на ремонта на стадион "Христо Ботев".

Кризата в клуба се задълбочи това лято, когато собственикът Георги Самуилов се оттегли. Той прехвърли акциите си на сдружението и обяви, че ще има ангажимент единствено към детско-юношеската школа.

"Много са проблемите, пред които клубът е изправен и трябва да се справи, а това ще изисква изключителна мобилизация на жизнените сили на клуба. Тук включвам както администрацията и футболистите, така и публиката. Без консолидацията на всички тези части от жълто-черното семейство, нас не ни чака нищо добро", каза Кошински.

"Това е едно от нещата, които могат да ни закрият много бързо. Трябва да сме като юмрук и да не се предаваме", посочи той.

"Всички неща са свързани със събития от 2011 г. досега. Най-голяма тежест в проблемите идват от фалита на КТБ. Имаше една сума между 52 и 54 милиона (лева). Половината от нея - 26 милиона лева, е основният проблем пред "Ботев". Там има редица дела, които се водят от дружеството, което е дало тези пари - практически дъщерно на КТБ. След като беше обявена несъстоятелност, синдикът си иска тези пари, съди ни на две инстанции и декември ще минем трета. Ако и там бъдем осъдени, само таксите, които ще дължим, ще са 3 милиона. Отделно. 26-те милиона, които в момента са оправени с цесии, стават абсолютно дължими", обясни Кошински..

По думите му преди десетина дни е заведено още едно дело, отново свързано с КТБ. "Ако искаме клубът ни да съществува след Нова година, трябва да се обединим под знамето на спасението на клуба."

Според изнесените данни от декември 2019 г. насам от Самуилов са вложени близо 3 млн. лева в покриване на стари оперативни задължения, различни от тези, свързани с КТБ. "Към днешна дата оперативните задължения са около 1.3 млн. лева, като всяко от тях е разсрочено. Към НАП имаше близо милион, в момента са под 200 хиляди. Има подписан погасителен план и до година трябва да изчезнат."

В допълнение бившият треньор Желко Петрович е осъдил "Ботев" за 220 хил. лева. Направеният през август одит е показал, че рязко намаляват собствени приходи.

От сдружението посочиха, че през последните два месеца са търсили "финансов благодетел, който да придобие основния пакет акции", но без успех. Сега на дневен план стоят няколко стъпки - намаляване на разходите, подписване на рекламни и спонсорски договори и изграждане на маркетингови кампании, с които да се съберат средства от привържениците.

Дневник