Стефанос Циципас се оказа по-силен от Григор Димитров - 6:3, 7:6(9), 6:2 в осминафинал на централния корт на "Ролан Гарос". Най-добрият ни тенисист имаше добри възможности да вземе втория сет за 1:1, но ги пропусна.

Това бе първи мач между двамата. Все пак Гришо изпраща позитивен за него турнир, той за първи път в кариерата си продължи във втората седмица на парижката надпревара от Големия шлем.

На четвъртфинала гъркът ще срещне намиращият се в отлична форма руснак Андрей Рубльов.

Циципас набързо поведе с 3:0 след пробив. В първия гейм Димитров поведе с 3:0 на началния удар на опонента си, но четири поредни точки той се измъкна, а след това се възползва от колебливата игра на българина. Последва гейм на нула.

Григор успя да се "разпише" за 1:3, след като отново мина през трудности, а шестият в схемата не трепна за 4:1. Последва размяна за 5:2. В деветия гейм - при 3:5, Димитров най-сетне получи точки за пробив - общо три. Но Циципас го парира и още с първия сетбол поведе с 1:0 след 6:3.

В края на частта Гришо се разигра и беше равностоен. Жалко, че не върна пробива. А Стефанос поиска медицинска помощ преди втория сет - заради проблем с окото.

А първата ни ракета този път спечели първия си гейм на начален удар - 1:0. Едно от дарованията на тениса бързо изравни. След размяна Димитров отново бе изправен до стената в момент, в който се справяше добре на своето подаване. Но в петия гейм първият му сервис "избяга". Въпреки това той някак оцеля, справейки се с три точки за пробив - 3:2.

Нататък съперниците се представяха стабилно на своите геймове. Григор на два пъти бе близо до това да смути гърка, ала той не се поддаде. Така стана и при 6:5, но напълно логично се стигна до тайбрек.

Той бе изключително драматичен. Циципас поведе с 3:0, Димитров върна минипробива, стигна се до 4:4, 6:6... Григор се справи с два сетбола, след това на свой ред имашедве възможности да изравни частите, включително на своя начален удар. Не успя, а водеше играта, имаше преимущество. При 10:9 за гърка и сервис на българина, той сбърка лесна топка на мрежата и Стефанос Циципас се оказа напред с два сета - 7:6(9:7). Отново - жалко. Този път наистана с чувстото за нещо пропуснато.

То се засили в началото на третия сет, започнал като първия - вече с голяма доза психологическо превъзходство в полза на Циципас. Той поведе уверено, проби и затвърди, преди бившият №3 в света да "хване ръка".

Стигна се до 5:2, Димитров сервираше за оставане в мача, но се пропука и след като прати топката в мрежата при първия мачбол, Стефанос Циципас достигна фазата на четвърфиналите.

Клуб Z