50 години от основаването си и от изявите си на сцена отбелязва тази година Градският духов оркестър „Михаил Биков. Юбилеят ще бъде отпразнуван с концерт, който ще се състои на 10 октомври от 18.30 часа в зала „Арена Шумен“, съобщи пресцентърът на Община Шумен.

Входът е свободен. Организаторите отправят молба към гражданите, които ще бъдат част от публиката, да носят защитни маски за лице. 

Преди концерта ще бъде представен документален филм, който проследява историята на оркестъра от основаването му през 1970 година досега. „Идеята е да направим мащабен спектакъл. В програмата са включени 14 произведения от различни стилове и се надяваме той да се превърне в едно от най-значимите културни събития през годината“, каза диригентът на оркестъра Христо Атанасов, цитиран от пресцентъра на Общината.

В концерта ще вземе участие смесеният хор „Проф. Венета Вичева“, чийто диригент е също Христо Атанасов, като това ще бъде и първата изява на състава под това име.. Гост-солист ще бъде Ивайло Данаилов, който е сред най-добрите обоисти в страната и свири в състава на Представителния духов оркестър на Военноморските сили.

По случай юбилея на оркестъра в Шумен ще пристигнат и много гости от цялата страна – композитори, диригенти, музиканти и приятели на състава. Сред тях са Славил Димитров – председател на Българския хоров съюз и диригент на Националния филхармоничен хор „Светослав Обретенов“, представители на Съюза на музикалните и танцови дейци, диригентите на духовия оркестър на Военноморските сили и на градските оркестри от Търговище, Русе, Добрич и други.

В 50-годишната история с оркестъра са работили изявени музиканти – Стефан Демирев, Симеон Мишев, Любен Джамбазов, Филип Ламбев, все хора, които са били свързани с музикалната култура на Шумен. Най-ярка следа обаче е оставил Михаил Биков, който обръща коренно представата за духов оркестър. Затова не е случайно, че оркестърът носи неговото име. Той го ръководи повече от 30 години – от 1978-ма до смъртта си (2009г.).

„Михаил Биков формира модерния облик на оркестъра и сякаш е живял напред във времето. В архива му намерихме адаптации на филмова музика, модерни аранжировки на народни песни, хора, негови пиеси. Творби, които продължаваме да свирим и днес, защото се харесват на публиката. По-късно, със Славил Димитров в репертоара на оркестъра влизат и песни с популярни изпълнители – Мария Илиева, Орлин Горанов, а отварянето към различните жанрове продължава“, разказва Атанасов.

Христо Атанасов, който ръководи състава от 2013 г., благодари на всички, които през годините са помагали за  развитието на оркестъра. В момента в състава има 18 музиканти, като за първи път от две години има и двама саксофонисти.

Концертът за 50-годишнината на оркестъра се реализира със съдействието и финансовата подкрепа на Община Шумен и Народното читалище „Стилиян Чилингиров-1963“.

ШУМ.БГ