На фона на очакванията за големи загуби и свиване на бюджети покрай пандемията футболните клубове в Европа се отправиха с притаен дъх към летния трансферен прозорец. Но крайният резултат предложи още от същото и голямото харчене продължи... поне в Англия.

Докато в другите големи първенства действаха с едно наум, клубовете от Висшата лига демонстрираха финансовата си мощ с привличането на играчи на обща стойност 1.22 милиарда паунда. Сумата отстъпва на рекордните 1.86 млрд. паунда от 2017-18, но за шести път в историята беше премината границата от 1 милиард.

Най-много похарчи "Челси", който плати над 222 милиона паунда за петима играчи. Сините осъществиха и най-скъпия трансфер за лятото с привличането на Кай Хаверц от "Байер" (Леверкузен) за 72 милиона паунда. Лондончани обаче все още се опитват да влязат в ритъм с новите попълнения.

Такъв проблем няма "Евертън", който е един от отличниците на трансферния пазар. В присъствието на Карло Анчелоти към клуба се присъединиха играчи, които при други обстоятелства вероятно не биха отишли в отбора. В централна фигура бързо се превърна Хамес Родригес, който има ключова роля за първото място на "Евертън" във Висшата лига.


"Манчестър сити" се подсили във всички линии с Нейтън Аке, Рубен Диаш, Феран Торес за малко над 120 милиона паунда, "Ливърпул" взе Константинос Цимикас, Тиаго и Диго Жота за 70 милиона, "Тотнъм" си върна под наем Гарет Бейл, докато "Арсенал" привлече играчи за 86 милиона, като голямата сделка дойде в последния ден на трансферния прозорец с Томас Партей от "Атлетико" (Мадрид).

За разлика от другите съперници за челните места, при които имаше изразена линия в трансферите, "Манчестър юнайтед" отново се луташе. Безкрайното преследване на Джейдън Санчо завърши с неуспех и доведе до хаотични действия в последния ден.

"Червените дяволи" привлякоха 33-годишният Единсон Кавани, който още от юни беше свободен агент. В тима на Оле Гунар Солскяр дойдоха левият бранител Алекс Телеш и уругваецът Факундо Пелистри, а преди това пристигна Дони ван де Беек от "Аякс" за 35 милиона паунда.

Европейският шампион "Байерн" също беше под пара в търсене на играчи в последния ден, за да увеличи дълбочината на състава. Освен договорения Лерой Сане баварците взеха Марк Рока, Ерик Максим Чупо-Мотинг, Буна Сар и си върна под наем Дъглас Коста.

В Испания за пръв път от 1980 г. "Реал" (Мадрид) не направи нито един трансфер.

Двама търгуват, трети печели

Големият печеливш от трансферния прозорец се казва Жорже Мендеш. Футболният агент беше в основата на почти всички големи трансфери, от което прибра солидни комисионни.

Тази година изглежда, че Мендеш се справи по-добре от всякога. В допълнение приближеният до "Уувърхемптън" агент използва влиянието си и осъществи два изходящи и два входящи трансфера в клуба на обща стойност над 130 милиона евро. Само по сделката с Фабио Силва, който премина от "Порто" в "Уулвс" срещу 40 милиона евро, агентът получи 10 милиона под формата на комисионна.

"Изглежда, че той не е докоснат от кризата. Можем да кажем, че икономическата сила на мрежата на Жорже Мендеш устоя на коронавируса. Сякаш притежава ваксината", казва Пипо Русо, който е автор на книгата, която проследява възхода в кариерата на Мендеш.

Дневник