Световно признатата пианистка Пламена Мангова гостува в Шумен този четвъртък. Утре от 19:05 часа в концертна зала „Проф. Венета Вичева“ под палката на Станислав Ушев Мангова ще изпълни Втори концерт за пиано и оркестър от Феликс Менделсон. В концертната програма публиката ще чуе още закачливата увертюра към операта „Италианката в Алжир“ от Джоакино Росини и Симфония № 5 от Франц Шуберт, съобщиха от шуменската Симфониета.

 Името на известната пианистка се свързва с бляскава кариера на световните музикални сцени. Спечелването на втора награда през 2007 г. от конкурса „Кралица Елизабет“ в Брюксел поставя началото на нейната активна международна дейност с концерти на престижни сцени от Европа до Япония и Южна Корея, сред които са Берлинската филхармония, Концертгебау Амстердам, Гевандхаус Лайпциг, Филхармонията на Санкт Петербург и много други.

Пламена Мангова живее в белгийската столица като често се връща в България. Удостоена е като артист за специалните си заслуги към българската култура със престижни награди като „Кристална лира“, „Златно перо“ и „Почетен плакет по повод 50 годишнината на фестивала Софийски музикални седмици” за специални заслуги към фестивала.

ШУМ.БГ