250 дка борова гора е била спасена след пожар в сухи треви и храсти, пламнал вчера по обяд в землището на село Зайчино ореше. Сигнал за произшествието бил приет в 12:54 часа и към мястото на инцидента са насочени екипи от противопожарните служители в Шумен и Нови пазар.

16 огнеборци са участвали в ликвидиране на пламъците, които тръгнали от сухи треви и храсти, а след това се прехвърлил в иглолистна гора на площ от 5 декара като низов. 26 тона вода са били необходими за погасяването на пожара, след който на място за дежурство са останали служители на кметството в Зайчино ореше.

По същото време бил приет сигнал за пожар, възникнал в сухи треви в землището на село Риш. Огнеборците, които пристигнали на място погасили пламъците, които били на площ от 150 000 кв. м. с помощта на 1 500 л.  вода като са предотвратили пожар в 500 декара смесена гора.

Два екипа от участъка на пожарната в Смядово са участвали и в ликвидиране на пожар в сухи треви и храсти на изхода на град Смядово в посока към Велики Преслав отново вчера по обяд. Поради силния вятър пожара се разгърнал на площ от 200 000 кв.м, което наложило в гасенето му да се включи и втори екип. Пламъците били потушени с 6 тона вода.

Още два пожара са гасили огнеборци през вчерашния ден по обяд - пожар в сухи треви в стопанския двор на земеделска кооперация в кв. Кирково на Велики Преслав и в землището на село Костена река. Към запалените сухи треви към селото  бил насочен екип на РСПБЗН - Шумен. Поради голямата площ, на който се разгърнали пламъците помощ в гасенето оказал втори екип от шуменската пожарна. Пожарът бил погасен с помощта на 12 тона вода. При пожарогасителните действия единият от огнеборците бил ужилен от стършел, за което е бил повикан екип на спешна помощ и му е оказана му първа лекарска помощ.

ШУМ.БГ