Офиси на Германския футболен съюз (DFB) и домове на настоящи и бивши ръководители на организацията са били претърсени в търсене на доказателства по подозрение за укриване на данъци, съобщи германската прокуратура, цитирана от "Ройтерс".

Според информацията шестима служители на DFB са заподозрени, че умишлено декларирали приходите от реклама на стадиона по време на домакинските мачове на националния отбор през 2014 и 2015 г. като приходи от управление на активи. За тях футболният съюз не плаща данъци, но е задължен да го направи при печалби от търговски дейности.

С действията си въпросните ръководители, чиито имена не бяха назовани, са ощетили държава с 4.7 милиона евро, дължими под формата на данъци.

"Въз основа на разследването до момента съществува подозрение, че обвиняемите са знаели за данъчните грешки, но са ги допуснали съзнателно, за да дадат на DFB голямо данъчно предимство", се казва в изявлението на прокуратурата.

Обиските са извършени в провинциите Хесен, Бавария, Северен-Рейн Вестфалия, Долна Саксония и Райнланд-Пфалц, като в акцията са се включили около 200 служители на прокуратурата, полицията и данъчните власти.

Това е поредното разследване, насочено срещу най-голямата футболна федерация в света. Тя беше под прицел във връзка със съмнения за злоупотреба със средства във около домакинството на световното първенство през 2006 г. Скандал имаше и около бившия президент на DFB Райнард Гриндел.

Дневник