България отпадна от битката за класиране на европейското първенство по футбол през 2021 г., след като загуби важния плейоф с Унгария с 1:3. Срещата, която се игра на Националния стадион "Васил Левски" пред 3000 зрители, се разви злощастно за българския тим.

С три от всичките си четири точни удара Унгария реализира три гола, а най-вече през първата част България имаше своите шансове, но пропусна изгони положения.

Точни за Унгария бяха Вили Орбан в 17-ата, Золт Калмар в 47-ата и Неманя Николич в 75-ата минута. За България се разписа Георги Йомов в 89-ата минута, който беше точен в дебюта си за мъжкия отбор.

В мач за класиране на европейското първенство Унгария ще срещне Исландия, който надви Румъния с 2:1.

Българският тим започна предпализо, като не наложи домакински натиск, а изкачваше шансовете си. И при двата отбора по-често срещани бяха грешните подавания и припряната игра.

Гостите от Унгария първи стигнаха до опасност и се възползваха. В 17-ата минута защитникът Вили Орбан откри, след като беше изпуснат при центриране от корнер. Васил Божиков не се ориентира, топката удари Орбан в гърдите и влезе в мрежата на Пламен Илиев.

Голът на Унгария затвърди тенденцията футболните национали да допускат попадение от статично положение в трети пореден мач.

Веднага след гола на Унгария българските футболисти реагираха. Тодор Неделев опита изстрел от около 25 метра, но вратарят на домакините изби в корнер.

В 25-ата минута удар отдалеч отправи и Галин Иванов. Той беше неточен, а при ситуацията фланговият играч получи и контузия, като се наложи да бъде заменен от Георги Йомов.

Промяната даде положителен ефект върху играта на българския тим. Йомов създаде опасности за унгарската защита. В 38-ата минута Неделв пропусна с глава.

Най-големият шанс за домакините дойде в добавеното време на първата част. След атака, започната от Неделев топката стигна до Сисиньо на десния фланг. Бранителят центрира отстро към Божидар Краев, но ударът му с пета премина на сантиметри от страничния стълб.

След първата част Унгария имаше само един точен изстрел, срещу три за българския тим.

При подновяването на играта Унгария бързо стигна до наказателен удар в близост до наказателното поле на България. Калмар, който асистира за първото попадение, реши да стреля отдалеч и изненеада българския тим.

Ударът му се отби в Божидар Краев, който скочи единствен от стената, и влетя в мрежата на Пламен Илиев.

С два гола аванс Унгария подходи по-предпазливо, връщайки се в своята половина. Българските играчи се активизираха, пренесоха действията в полето на гостите и имаха своите възможности.

В 55-ата минута Ланг задържа Божидар Краев и реферът отсъди дузпа за България. Докато Тодор Неделев се подготвяше да изпълни наказателния удар, видеоарбитрите прецениха, че фаулът на Ланг е извън наказателното поле и върнаха изпълнението на свободен удар.

От този момент България потърси връщане в мача, но така и не създаде чисти положения пред Петер Гулачи. В още два случая българите поискаха дузпа, първо след падане на Георги Йомов в наказателното поле, а после и след такова на друга резерва - Кирил Десподов.

Четвърт час преди края Унгария стигна и до трети гол, с който окончателно реши изхода от мача. Само 16 минути след появата си на терена Неманя Николич реализира с глава след хубаво центриране отляво.

До края на мача действията се развиваха изцяло пред вратата на Унгария. България стигна до няколко скоростни атаки, при най-добрата от тях падна и почетен гол. Негов автор стана Георги Йомов в 89-ата минута.

След подаване на Исмаил Иса, Йомов изскочи зад защитата на Унгария и с удар по тревата реализира.

Дневник