По случай 10 октомври - Деня на българските архивисти шуменският държавен архив подреди изложба под надслов “Писмата”. В експозицията екипът на архивистите показва най-старите датирани писма, съхранявани в архива, лична и работна кореспонденция, както и богата сбирка от картички с изгледи от цялата страна.

“Постарахме се да обобщим и представим писма с различна тематика, съобразно съдържанието им, за да могат посетителите да имат възможността да станат съпричастни към авторите им, защото всяко от тях разказва житейска история и показва живота в своето многообразие”, сподели за ШУМ.БГ експертът архивист Илина Папазова.

Акцент в изложбата са най-старите писма в архива, които датират от 1839 г. Те касаят кореспонденцията на шуменския търговец Анастас Хаджи Стоянов, уреждащ своите сделки при търговията му с вълна.

“Интерес представляват и писмата от Лилия Самурова, любимата на шуменския поет Александър Димитров, загинал млад по времето на Втората световна война. В едно от тях любимата му пише от София по време на бомбардировките и засвидетелства любовта си, споделяйки, че ако загине, последната и мисъл ще бъде за него”, разказа Папазова.

В изложбата е отредено място и на предсмъртните писма на Август Попов от затвора до родителите му.

Изложбата показва и изключително богатата сбирка от писма и пощенски картички с изгледи от цялата страна, изпратени до Младен Проданов от Шумен. Мъжът е бил болен и чрез писмо до радио София през далечната 1968 г. е призовал, който желае да му изпрати картички и изгледи от различни краища на страната. Така, на молбата му се отзовали над 1000 податели, изпратили му писма и картички, които архивът пази и до днес.

Изложбата се открива днес от 10:30 ч. в сградата на Държавен архив - Шумен и може да бъде видяна до края на месеца.

ШУМ.БГ