Шуменското ОП "Чистота" купува 4 камиона за събиране за смет за 1,195 млн. лв. без ДДС. С новата техника предприятието ще поеме обслужването на южната половина на града, за която в момента се грижи частната фирма "РТК". 

Обществената поръчка е с две обособени позиции. Първата е за 3 големи вариопреси с обем на бункера между 20 и 23 куб. м., а втората за сметосъбираща машина за битови, органични и биоразградими отпадъци с 6-кубикова надстройка. 

"Това са машините, които са ни нужни за южния район на града. Средствата са от МОСВ по натрупаните отчисления по чл. 64 на Закона за управление на отпадъците", каза за ШУМ.БГ управителят на ОП "Чистота" Евгений Цанков. 

Той обясни, че няма поставен срок, в който предприятието да поеме сметосъбирането в южната част на Шумен. Преди това трябва да се купят и контейнери за боклук. Част от тях ще са  предназначени за биоотпадъци и ще са от вид, който не е използван досега в Шумен. Именно за тях е предвиденa по-малката от 4-те машини.   

В момента общинската "Чистота" работи в северната половина на Шумен и в кварталите "Мътница" и "Макак". Предприятието събира сметта с 3 вариопреси, които бяха купени през 2018-та. 

ШУМ.БГ