Световният шампион във Формула 1 Люис Хамилтън е против плановете за провеждане на Гран при на Бразилия на нова писта. В момента бразилските промотъри се готвят за строеж на ново трасе на земя, залесена от гора.

Според настоящото споразумение пистата "Деодоро" трябва да замени "Интерлагос", която в момента е част от Формула 1. Строежът обаче се бави заради опозиция от природозащитници. Хамилтън също е един от тези, които са против.

"Чух, че организаторите планират надпреварата там да бъде екологична. Но знаете ли какво ще помогне на природата - да не изсичате нито едно дърво. Има глобална криза с обезлесяването", коментира Хамилтън.

Гран при на Бразилия се провежда на "Интерлагос" от 1990 г., но договорът на трасето изтича. Проектът за писта "Деодоро" е подкрепен от бразилския президент Жаир Болсонаро, но изграждането ще включва изсичане на хиляди дървета и изисква одобрението на природозащитни организации.

Хамилтън отдавна подкрепя проекти за опазване на околната среда и активно коментира проблеми по тази тема. Организаторите на бразилското състезание възнамеряват да направят състезанието на "Деодоро" първото с нулев въглероден отпечатък.

Дневник