Рафаел Надал е първият тенисист на "Ролан Гарос" за 2020 г., след като победи категорично Диего Шварцман в полуфинален сблъсък - 6:3, 6:3, 7:6 (0). Срещата продължи 3 часа и 12 минути, и предложи невероятна битка.

Испанецът стигна до своя 13-и финал в Париж, като преследва и 13-а Купа на мускетарите. За 34-годишния Надал, който има само две загуби на "Ролан Гарос", това ще бъде 28-финал в турнирите от Големия шлем.

Надал преследва изравняване на рекорда по титли на Роджър Федерер (20), като за момента има 19.

Финалът е в неделя, а в него Надал ще чака победителя от втория полуфинален мач - Новак Джокович срещу Стефанос Циципас.

Испанецът се възползва от умората натрупана в съперника му, след като Шварцман прекара 5.10 часа на корта в мача си срещу Доминик Тийм. Надал стига до финала без да има загубен сет.Испанецът затвърди и отличната си статистика в полуфинали от Шлема, след като има 28 победи в 34 срещи.

Първият сет предложи дълга битка между двамата, която продължи 66 минути. Надал проби и поведе с 2:0, но Шварцман много бързо върна пробива, преди да се стигне до нов такъв и 3:1. Това отключи играта на испанеца, който без проблеми взе остатъка от сета и поведе след 6:3.

 Втората част мина изцяло под диктовката на Надал. Той бързо поведе с пробив, а в края на сета добави нов такъв. След само 44 минути и ново 6:3 Надал се доближи на сет от класиране за финала.

В третата част всичко започна перфектно за него, след като проби и поведе с 3:1. Шварцман обаче не се предаде и намали резултата, спечелвайки подаването на шампиона в петия гейм.

Последваха два нови пробива, като Шварцман пръв взе подаването си, за да се стигне до равенство 4:4. В 11-ия гейм аржентинецът пропусна три точки за пробив, но Надал показа железни нерви и с някои невероятно удари се измъкна.

В крайна сметка се стигна до тайбрек, в който Надал беше безкомпромисен. Испанецът се възползва от грешки на Шварцман и дори не му позволи да запише точка.

Дневник