Водачът в ранглистата Новак Джокович ще бъде съперникът на Рафаел Надал във финала на "Ролан Гарос". Сърбинът ще спори за титлата в турнира, след като надви трудно Стефанос Циципас с 6:3, 6:2, 5:7, 4:6, 6:1 за близо 4 часа игра.

Джокович ще играе за пети път във финала на "Ролан Гарос", като в два от тях загуби от Надал. Това ще бъде 56-и мач между двамата, които оформят най-голямото съперничество в съвременния тенис. В досегашните сблъсъци Джокович има 29 победи, докато Надал е с 26.

С успеха си водачът в ранглистата се класира за 27-ия си финал в турнирите от Големия шлем. Джокович вече има 73 победи на "Ролан Гарос" и общо 295 в надпреварите от голямата четворка.

Двубоят му с Циципас предложи емоции, като сърбинът стигна до победата благодарение на огромния си опит, докато съперникът му не издържа на натоварването. Джокович можеше да затвори мача в три сета, но пропусна мачбол на свой сервис. Все пак търпеливата игра му помогна да се справи с предизвикателството, отправено от Циципас.

Мачът започна с дълга серия на Джокович, който проби и поведе с 3:0. Постепенно Циципас влезе в ритъм и имаше възможности да промени развоя на сета, но 22-годишният грък не успяваше да спечели ключовите точки.

На моменти той показваше нервност, докато Джокович изглеждаше, че е превъзмогнал физическите проблеми, които имаше в предишния мач. Сърбинът сменяше умело темпото на игра, като използването на къси топки му носеше успех.

Джокович започна да допуска повече грешки, но това не му попречи да спечели първия сет след 6:3. Колебанията на сърбина продължиха в началото на втората част и водачът в ранглистата трябваше да полага големи усилия, за да не изостане рано в резултата.

Циципас имаше предимство и притискаше Джокович, но не съумяваше да поведе в резултата. Гръцкият състезател допусна да бъде пробит от 40:0, а впоследствие ситуацията се повтори. Джокович използва психологическото предимство и затвори сета с 6:2.

Циципас започна смело третата част в опита си да се върне в мача. Двамата тенисисти влязоха в размяна на геймове в полза на сервиращия, като Джокович изчака своя момент в края. Сърбинът проби за 5:4, а след това имаше мачбол, но Циципас се спаси с вдъхновена игра и за пръв път спечели подаването на съперника.

Гръцкият тенисист се пребори и измъкна сета. Той пренесе устрема си в четвъртата част, печелейки пет поредни гейма и поведе с 2:0.

Джокович имаше проблеми при ударите от бекхенд. Сърбинът опитваше да си върне ритъма на игра, като се стремеше преди всичко да държи топката в очертанията на корта, без да поема излишни рискове. Водачът в ранглистата изравни и дори имаше възможност да поведе с пробив, но Циципас продължаваше да играе вдъхновено в напечените моменти.

Шестият в света беше поставен под напрежение в геймовете, в които сервираше. Джокович пропусна много възможности да приключи важни геймове в своя полза и беше наказан с пробив в последния момент, с което Циципас изравни резултата в сетовете след 6:4.

Джокович продължаваше да излъчва спокойствие въпреки трудностите. Той изглеждаше по-свеж и успя да пробие съперника за 2:1. Умората натежаваше при Циципас, който не беше конкурентен в края. Джокович се възползва и затвори мача с 6:1.

Дневник