Полякинята Ига Швьонтек спечели титлата на "Ролан Гарос" при дамите, след като триумфира във финала срещу София Кенин с 6:4, 6:1. Мачът продължи час и 21 минути.

Швьонтек е само на 19 години и е първата представителка на Полша с титла от Големия шлем. Преди турнира тя нямаше нито една титла в кариерата си. По пътя към трофея тя не загуби нито един сет.

Шампионката е и шестата в историята на турнирите от Големия шлем, която печели, когато е непоставена. Преди нея това правят Крис О'Нийл (1978 Australian Open), Серена Уилямс (2007 Australian Open), Ким Клайстерс (2009 US Open), Йелена Остапенко (2017 Ролан Гарос) и Слоун Стивънс (2017 US Open).
"Благодаря на всички, които помогнаха този турнир да се проведе в тези трудни времена. Невероятно е, че съм на мястото, на което са били големи шампиони. Всяка година виждам как Рафа Надал печели тук, а сега аз съм на централния корт", каза Швьонтек.

Тя изигра много силен мач, в който пречупи шампионката от Australian Open. Кенин изостана рано с пробив при 0:3, но после успя да вземе три поредни гейма.

До края на първия сет последваха нови три пробива, за да може Швьонтек да го спечели с 6:4.

Драматичната първа част пречупи Кенин. Въпреки че тя взе първия гейм с пробив, американката допусна срив и загуби всички останали в сета.

Дневник