Рафаел Надал спечели за 13-и път "Ролан Гарос", след като надигра по категоричен начин Новак Джокович на финала в Париж. Испанецът не остави никакви шансове на световният №1, справяйки се с него в три сета - 6:0, 6:2, 7:5. Мачът продължи два часа и 43 минути.

Двубоят се превърна в рецитал на Надал, който триумфира в Париж за четвърта поредна година.

Титлата е 20-а за него в турнирите от Големия шлем, с което Надал се изравнява с Роджър Федерер на върха в класацията.

За 56-и път испанецът се срещна с Джокович и постигна 27-а победа срещу него, но остава с негативен баланс. За трети път Надал побеждава Джокович във финал на "Ролан Гарос", но за разлика от 2012 и 2014 г., този път испанецът не даде сет на съперника си.

По пътя към 13-ата си титла в Париж Надал не даде нито сет на съперниците си, което се случва за четвърти път в кариерата му. Освен това той спря и серията без загуба на Джокович през 2020 г. Това се случва след 37 поредни срещи с победа.

Титлата е едва втора за Надал през 2020 г., след като по-рано той спечели и в Акапулко, както и 86-а в неговата кариера.
През целия мач Надал игра на високо ниво, което не даде шансове на Джокович, въпреки че сърбинът дори беше определян за фаворит. Испанецът завърши със само 14 непредизвикани грешки и 31 уинъра. При Джокович грешките бяха 52 при 38 печеливши удара.

Първият сет продължи само 46 минути, започвайки с пробив. Надал взе подаването на световния №1 и даде тон за много силна игра. Испанецът се възползва от колебанията на Джокович, за да изгради голямо предимство. До края на сета той взе всички геймове, за да потегли във финала с "геврек".

Лесно загубеният първи сет не успя да мотивира Джокович за обрат, който продължи да изостава и във втората част. Резултатът беше равен само в първите два гейма, след което Надал проби.

Серията му достигна до пет поредни гейма, за да може да спечели втория сет с 6:2.

В първите две части испанецът допусна само шест непредизвикани грешки срещу 30 за световния №1. Той държеше много високо ниво на играта си и буквално не взимаше грешни решения.

Третият сет предложи много повече битка и отпор от Надал. По-често се стигаше до дълги разигравания, но Надал отново взе предимство, след като реализира пробив на нула в петия гейм. Последва мигновен отговор от Джокович, който изравни - 3:3.

Сърбинът най-накрая показа и по-голямо желание, започна да играе по-агресивно и притисна в ъгъла шампиона. Стигна се до няколко точки за пробив, но сервиращият успяваше да взема геймовете, за да се стигне до 5:5.

Надал успя да исе измъкне от нова трудна ситуация в 11-ия гейм и проби, за да може в следващия да сервира за мача. Испанецът не сгреши и взе подаването си на нула.

Дневник