Необходимостта от затягане на контрола и въвеждането на допълнителни противоепидемични мерки на територията на област Шумен ще бъдат обсъдени на 14 октомври на заседание на Областния кризисен щаб.

Това решиха днес на работна среща областният управител проф. Стефан Желев и ръководителите на здравните заведения в региона. На нея бе обсъдена епидемичната обстановка, свързана с разпространението на COVID-19 на територията на областта, съобщиха от пресцентъра на Областна администрация.

В работната среща участваха директорът на РЗИ д-р Пепа Калоянова, директорът на МБАЛ Шумен д-р Димитър Костов, директорът на ЦСМП д-р Илиян Илиев, управителят на КОЦ Шумен д-р Свилен Арнаудов, управителят на МБАЛ Велики Преслав д-р Йошенка Ненчева, управителят на "ДКЦ I - Шумен" д-р Магдалена Ангелова, заместник-кметът на община Шумен д-р Светлана Маркова, управителят на СБАЛК "Мадара" д-р Мартин Стойнев и представител на Българската асоциация на специалистите по здравни грижи в Шумен.

Според областния управител проф. Стефан Желев за ограничаване на разпространяването на заразата в областта е необходимо да се извършва по-стриктен контрол, а хората да бъдат отговорни към себе си и към своите близки.

Такъв бе и апелът на здравните власти към всички - да се спазват мерките за задължително носене на предпазните маски в закрити помещения, да се избягва струпването на хора, да се спазва физическа дистанция, да се извършва редовна дезинфекция на работното място и вкъщи.

На срещата днес бе обсъдена ситуацията в МБАЛ-Шумен, както от страна на капацитета на болницата за лечение на пациенти с коронавирусна инфекция, така и за увеличаващия се брой на заразен медицински персонал. Д-р Димитър Костов я определи като критична и съобщи, че към момента пациентите в инфекциозно отделение са над неговия капацитет, разкрива се COVID сектор и в първо вътрешно отделение, а поради увеличаващия се брой на заразени лекари и медицински сестри обслужването на всички пациенти е изключително трудно.

Според областния управител, за да бъде преодоляна тази ситуация, болницата ще разчита на солидарността и подкрепата на лекари и сестри от други лечебни заведения и от извънболничната помощ.

ШУМ.БГ