В Шуменска област през 2019-та починалите отново са повече от новородените и естественият прираст е с отрицателна стойност - 7,4 на хиляда жители, съобщиха от Териториалното статистическо бюро /ТСБ/.  

В десетте общини от областта показателят има отрицателни стойности. Най-голямо намаление на населението в резултат на отрицателен естествен прираст има в община Хитрино /минус 16,5‰/, следвана от общините Смядово и Велики Преслав, съответно - минус 12‰ и минус 11,6‰, а най-малко в общините Никола Козлево /минус 0,9‰/, Венец /минус 4‰/ и Върбица /минус 4,4‰/. Коефициентът на естествен прираст в община Шумен е минус 6,9 промила - същият като през 2018-та.

Шуменско е на девето място сред 28-те области. С най-малки по стойности коефициенти на отрицателен естествен прираст са София столица - минус 2‰ и Сливен - минус 2,9‰. С най-голямо намаление на населението вследствие на високия отрицателен естествен прираст е област Видин с минус 16,4‰, 

В резултат на отрицателния естествен прираст населението на областта е намаляло с 1 278 души. За щастие, областта има положителен механичен прираст - вътрешна и външна миграция, като в резултат на него през м.г. общото нетно население на броя на жителите е намаляло само с 93 души, или с 0,05%.

ШУМ.БГ