9 са новите случаи на COVID-19 за изминалите 24 часа и те са в градовете Шумен, Нови пазар, Върбица и Смядово. Осем от тях са хоспитализирани. Направените PCR-тестове са 77,  съобщиха днес от Регионалната здравна инспекция.

Трима от новозаразените са от град Шумен - жена на 65 г. и двама мъже на 46 и 62 г. От град Нови пазар са 4 - три жени на възраст между 61 и 65 г. и един мъж на 62 г. В град Смядово с коронавирусна инфекция е 52-годишен мъж, а в град Върбица - 34-годишен.

Пациентите с COVID - 19 в МБАЛ-Шумен станаха общо 41, заедно с новите 8.  От тях един е  настанен в ОАИЛ. С леки симптоми или без симптоми на домашно лечение са 91 лица.

Общо за област Шумен случаите, с регистрирани положителни проби достигнаха 448 души, от тях 37 са медицински служители. Излекуваните са 292, починалите - 24.

Лицата, поставени под карантина в област Шумен са 285.

По данни на РЗИ за изминалата седмица /5-10 октомври/ екипи от инспектори, съвместно със служители на полицията са извършили 115 проверки на юридически лица, хранителни магазини, транспортни средства, детски ясли и градини, лечебни заведения и медицински центрове, ресторанти, питейни заведения, училища и хотели. Няма констатирани нарушения, според огласената днес информация за периода.

Няма нарушения и при направените 109 проверки за спазване на задължителна 14-дневна карантина, отчитат от здравната инспекция.

ШУМ.БГ