Само промяна в позицията на Турция за Нагорни Карабах може да накара Азербайджан да прекрати военните действия в опит да си върне населената преобладаващо с арменци сепаратистка област.

Това заяви днес арменският премиер Никол Пашинян, цитиран от Ройтерс и БТА. 

Пашинян даде за агенцията първото си интервю, откакто с посредничеството на Русия Азербайджан и Армения договориха в събота в Москва прекратяване на огъня в Нагорни Карабах. Сраженията обаче не спряха въпреки споразумението.

Арменският премиер не каза да вижда каквито и да било признаци за промяна в турската позиция. Той обвини Турция, че саботира прекратяването на огъня и се опитва да си пробие пътя към Южен Кавказ в преследване на свои "експанзионистични амбиции", и даде пример с нейните действия срещу Гърция и Кипър, както и в Либия, Сирия и Ирак.

След като на 27 септември избухнаха най-тежките боеве за Нагорни Карабах от войната между Азербайджан и Армения в началото на 90-те години на миналия век, Анкара изрази твърда подкрепа за Баку. Турция каза, че арменските сили трябва да напуснат анклава, международно признат за азербайджанска територия, но населяван и контролиран от етнически арменци, отбелязва Ройтерс.

Азербайджан вече каза, че след изтичането на срока на действие на прекратяването на огъня ще продължи военните действия, за да си върне още територия.

Според Пашинян след сключването на споразумението турският външен министър се е обадил на азербайджанския си колега "с инструкция (Баку) да не решава при никакви обстоятелства да спира сраженията".

Днес Турция призова за "четиристранни разговори" за Нагорни Карабах с нейно участие, предаде Франс прес.

    "Тъй като Русия е на страната на Армения, а ние, Турция, подкрепяме Азербайджан", нека се срещнем в четворен формат, за да обсъдим решаването на тези проблеми", каза в телевизионно интервю Ибрахим Калън, говорителят на турското президентство. 

Той се аргументира, че "при условие че Минската група не успя да постигне решение повече от 30 години, е време да намерим нов механизъм".

По-рано говорител на арменското министерство на външните работи съобщи за предстояща среща на неуточнена дата на съпредседателите на Минската група към ОССЕ, която работи за уреждане на конфликта за Нагорни Карабах - Франция, САЩ и Русия, отбелязва Франс прес.

Представител на арменското министерство на отбраната каза, че азербайджанските сили "са започнали днес настъпление по три-четири направления в Нагорни Карабах" и че са се водили сражения "по цялата линия на съприкосновение през целия ден", предаде ТАСС.

    "Може би това са едни от най-тежките сражения в тази война", предположи говорителят Арцрун Ованисян.

От началото на изблика на насилие на 27 септември бяха убити най-малко 605 души.

Сепаратистите в Нагорни Карабах съобщиха, че са загубили 532 войници. В малкия планински регион са били убити и 31 цивилни.

Азербайджан не дава данни за военните си загуби. Той е съобщил до момента за 42 убити цивилни.

Клуб Z