В отчаян опит да подобрят позициите си в предизборната кампания президентът Доналд Тръмп и републиканските му съюзници съсредоточават усилията си не върху кандидата на демократите за президент Джо Байдън, а върху подгласничката му сенатор Камала Харис, първата чернокожа жена кандидат-вицепрезидент от една от двете големи партии, като твърдят без доказателства, че ако демократите спечелят Белия дом, всъщност тя ще ръководи нещата.

Тези усилия са съпътствани от сексистки и расистки намеци и имат за цел да привлекат обратно републиканците и независимите избиратели, които предпочитат по-умерените позиции на Байдън, но може да асоциират Харис с лявото крило на демократите, въпреки нейните по-центристки позиции по някои основни теми.

През изминалата седмица Тръмп каза на Шон Ханити от "Фокс нюз", че Харис ще поеме президентския пост "до три месеца" след встъпване в длъжност на Байдън. В разговор с Ръш Лимбо той предупреди, че председателката на Камарата на представителите Нанси Пелоси ще "замени" Байдън с Харис, която президентът нарече "чудовище" в интервю за Мария Бартиромо от "Фокс бизнес".

Фокусирането на Тръмп върху Харис набира сила в опита му да навакса изоставането си от Байдън, който води в повечето допитвания на национално ниво и в ключовите щати три седмици преди изборите. Тръмп отдавна сее съмнения дали Байдън е достатъчно здрав, за да е президент, но особено се стреми да отклони вниманието, след като се зарази с новия коронавирус и се изправи пред собствен здравен шок.

На първия си предизборен митинг, след като беше в болница заради вируса, Тръмп каза на привърженици във Флорида, че Байдън "го чакат много лоши дни".

Бившият председател на Камарата на представителите Нют Гингрич, който е съюзник на Тръмп, убеждава президента да превърне Харис във фокус на кампанията. "Ако избирателите осъзнаят в цялост нейния радикализъм, те ще заключат, че тя би била твърде рисков човек за Белия дом", каза Гингрич. Той определи Байдън като "покорен", а Харис като "агресивна".

Сексизмът и расизмът в използването на такъв език,

включително изказването на Тръмп, че Харис е "чудовище", са насочени към най-лоялните поддръжници на Тръмп.

"Наистина е усилие да кажат на базата си: "Вижте сега, не искаме черна жена да ни е президент, не искаме тази чернокожа да поеме поста, ако нещо се случи на Джо Байдън", каза конгресменката демократ от Охайо Марша Фъдж, бивша председателка на Групата на чернокожите в Камарата на представителите.

Фъдж каза, че усилията Харис да бъде определена като радикална не съвпадат с позициите й, особено в правоналагащата област. Както Харис, така и Фъдж са бивши прокурорки.

Републиканците "постоянно говорят за законност и ред на единствения човек в тази надпревара, който е работил в тази област", каза Фъдж. Има все пак признаци, че посланието на Тръмп среща отзвук сред базата му.

"Боя се, че ако Харис спечели, ще имаме администрация на Харис, защото старият Джо си има проблеми", каза пенсионираният асистент-ортопед Боб Стенли, който живее в Джонстаун, щата Пенсилвания и каза, че пак ще гласува за Тръмп.

Джошуа Дайк, преподавател по политология в Масачузетския университет Лоуъл, каза, че

фокусирането върху Харис е знак, че атаките на Тръмп по Байдън не работят.

"Това е желание да не се състезава с Джо Байдън, да е срещу когото и да било, но не и Джо Байдън", каза той.

Има твърде малко доказателства, че стратегията на Тръмп ще промени нечии нагласи. Кандидатите за вицепрезидент привличат внимание, но рядко променят избирателни нагласи, каза Дайк, който е и ръководител на Центъра за обществено мнение на университета.

Изключение прави 2008 г., когато републиканецът Джон Маккейн избра за своя подгласничка слабо известната губернаторка на Аляска Сара Пейлин. Маккейн беше на 72 години. В допитване на "Ню Йорк таймс" и Си Би Ес нюз точно преди изборите 59 процента от гласоподавателите казаха, че Пейлин не е подготвена да е президент.

Способността на един кандидат за вицепрезидент да може да е главнокомандващ отдавна е основен критерий за подгласника.

77-годишният Байдън или 74-годишният Тръмп ще е най-възрастният президент

в деня на встъпването си в длъжност. Байдън последно публикува медицинския се картон през декември 2019 г. по време на първичните избори на демократите. Лекарят на Байдън го определи като "здрав и жизнен" и в състояние да изпълнява задълженията на президент. Той взема статин за холестерол и има предсърдно мъждене, което е тип сърдечна аритмия. Взема антикоагулант, за да избегне рискове като съсиреци или инсулт.

В публикувано през август допитване на Центъра Пю 31 процента от поддръжниците на Байдън определят като проблем неговата възраст или здравето му във въпрос без насочващи отговори. Само 1 процент от поддръжниците на Тръмп казват същото за президента, макар че анкетата е направена преди Тръмп да се зарази с коронавируса.

В дебата си миналата седмица Харис и вицепрезидентът Майк Пенс избегнаха да отговорят на въпрос дали са разговаряли съответно с Байдън и Тръмп за процедурата в случай на неспособност на президента да изпълнява задълженията си.

Харис не адресира въпроса пряко и изобщо не коментира здравето на Байдън, а вместо това говореше за споделените им ценности и собствения й политически опит, с което негласно намекна, че е в състояние да е президент при необходимост.

"Аз съм член на комисията за разузнаване в Сената, където редовно получавам поверителна информация за заплахи към нашата нация и за горещи точки по света. Обикаляла съм света, срещала съм се с наши войници", каза тя.

Това беше рядък случай, в който Харис говори за себе си. Обикновено, както правят и другите подгласници, тя говори за кариерата на Байдън, за да подчертае, че той е кандидатът за най-висшия държавен пост.

Байдън и Харис най-добре ще отговорят на нападките, като наблегнат на своята програма и политика, каза конгресменката демократ от Калифорния Барбара Лий. Други съюзници могат да критикуват коментарите на Тръмп, както направи неотдавна Групата на чернокожите в Камарата на представителите.

"Има хора в тази страна, които трябва да надигнат глас и да кажат, че това е неамериканско. Не можем да търпим това в една многорасова страна", каза тя.

Катлийн Ронейн, Асошиейтед прес/Дневник