Азербайджанският президент Илхам Алиев обяви, че страната му продължава военната операция за освобождаване на Нагорни Карабах, довела до най-ожесточените сблъсъци от прекратяването на огъня с Армения през 1994 г., предаде "Ройтерс".

Дни след като външните министри на Баку и Ереван обявиха временно прекратяване на огъня на преговори в Москва, инициативата не дава резултати. Алиев каза още, че макар да не стреля по цивилни, както твърди Армения, си запазва правото да напада всякакви военни инсталации и придвижващи се военни, ако те откриват огън по цивилни.

Алиев също така призна, че в страната му има турски изтребители F-16, но увери, че те не се използват в Нагорни Карабах.

Коментарите на Алиев, че Турция трябва да е активен участник в договарянето на примирие и позицията на Анкара, прекратяването на огъня може да стане само след прекратяване на "арменската окупация" на Нагорни Карабах, бяха осъдени от Русия. В интервю за местни издания Сергей Лавров каза, че не приема идеята за "военно решение", каквото Анкара е изразявала и каквото е "изразявано няколко пъти от (азерския) президент Алиев." Министърът на отбраната Сергей Шойгу пък призова и Ереван, и Баку да спрат сраженията.

И двете страни отричат някоя да е нарушила първа условията на прекратяването на огъня.

Турция е изпратила сирийски наемници да се сражават в намиращия се в Азербайджан, но обявил независимост анклав Нагорни Карабах още в средата на септември - преди ескалацията между Баку и Ереван в края на месеца, пише междувременно американското издание "Уолстрийт джърнъл".

Това не е първата публикация, в която се говори за изпращане от Анкара на бунтовници, преди това сражавали се в Сирия и Либия на страната на турските интереси. Същевременно в нея се говори, че Турция е организирала военни учения и е предоставила на Азербайджан дронове, които се използват в конфликта.

"Уолстрийт джърнъл" говори за "стотици" бойци, изпратени в Нагорни Карабах. При това в събеседници на изданието уточняват, че информацията за вербуване на участници в сражения в Нагорни Карабах се е разпространила още през юли, след епизодичен сблъсък. Според един от тях сумата, получаване за участие в конфликта, е 2000 долара месечно. Разнопосочни са обаче данните колко са се върнали - боец говори за стотици заминали и десетки върнали се, "разтревожени от ожесточените сражения", а друг, че "около 200" вече са поискали да се върнат, тъй като "загубите на сирийските бойци растат бързо".

"Изпращането в Либия или в Азербайджан стана обикновено явление. На хората им е безразлично за кого или срещу кого ще воюват, сега питат само за пари. Отиват там, където са парите," твърди за изданието един от наемниците.

Турция и Азербайджан отричат сирийски наемници да воюват за Нагорни Карабах.

Дневник