Нарастващият спор около проекта "Голямата картина", който залага на значими промени в структурата и финансирането в английския футбол, продължи с твърдения за възможно отцепване на отбори от Висшата лига, които подкрепят плановете. За подобна заплаха предупреди председателят на Футболната асоциация (ФА) Грег Кларк.

"В края на пролетта, когато основната цел на тези дискусии стана концентрацията на власт и богатство в ръцете на няколко клуба и отцепването в отделна лига назря като заплаха, аз, разбира се, прекратих участието си", казва Кларк в отворено писмо до членовете на Съвета на ФА.

В него той допълва, че ФА има правомощията да блокира всякакви предложения за промени. Кларк предупреди за рисковете, които тези клубове биха приели по отношение на участието си в Шампионската лига.

"УЕФА очаква от нас да определим първенството, а оттам и клубовете, които ще играят в техните състезания", казва още Кларк. Думите му идват часове преди срещата на клубовете от Висшата лига, а в четвъртък ще се проведе заседание на Съвета на ФА.

Всичко, което трябва да знаете за:
Новини без коронавирус (2609)

Проектът излезе наяве от "Телеграф" с публикация в неделя и зад него се твърди, че стоят собствениците на "Ливърпул" и "Манчестър юнайтед". До момента въпросителните са много, но настроенията бързо се насочват в двете крайности, като изводите са, че промените ще облагодетелстват водещите клубове.

Един от спорните моменти е свързан с идеята шестте водещи клуба ("Ливърпул", "Манчестър юнайтед", "Манчестър сити", "Челси", "Арсенал" и "Тотнъм") да получат "специални права" при гласуванията във Висшата лига. Такива би имало и за другите три клуба с най-дългогодишно присъствие в елита на английския футбол - "Саутхемптън", "Уест хем" и "Евертън".

Сред заинтересованите страни е Футболната лига (EFL), като според информациите председателят на организацията Рик Пери вече е провел срещи с представители на "Ливърпул" и "Юнайтед". Според плана Висшата лига би отделяла 25% от приходите си за клубовете от EFL, както и би заделила 250 млн. паунда за тях за справяне с кризата от коронавируса.

Ако проектът не спечели достатъчно подкрепа от клубовете във Висшата лига, отборите от EFL изглеждат ентусиазирани за плановете. От Футболната лига съобщиха, че преобладаващото мнозинство показва готовност да обсъдят допълнително предложенията, в случай че бъдат изяснени главните ползи за английската футболна йерархия в бъдеще.

Някои обаче са предпазливи, като сред тях е собственикът на "Престън норт енд" Питър Ридсдейл. "Ако трябва съм абсолютно откровен, дали се доверявам на водещите шест отбора, независимо от тези предложения? Не, не го правя. Не мисля, че някои от тях вярват във футболната пирамида", каза той, цитиран от "Ройтерс".

Правителството на Великобритания вече разкритикува плановете, като говорителят на министър-председателя Борис Джонсън заяви, че "подобни задкулисни сделки подкопават доверието в управлението на футбола".

Дневник