Евросъюзът е съгласувал санкции срещу шестима души и една организация от Русия заради отравянето на опозиционера Алексей Навални, съобщават дипломатически източници на ДПА и "Франс прес".

ДПА съобщава новината малко след предупреждението на руския външен министър Сергей Лавров, че Москва би отговорила на всякакви нови санкции от ЕС, а Кремъл - че Русия няма да търпи отношението, което съюзът показва към страната по случая с Навални.

Решението е взето на среща на европейски дипломати в Брюксел и потвърждава плана на външните министри от понеделник да бъдат наложени санкции - замразяване на активи и забрана за пътуване на определени лица в страната.

Не се съобщават имената на засегнатите руснаци. В списъка обаче попада и Държавният научноизследователски институт за огранична химия и технологии, един от филиалите на който е разработвал веществата от групата "Новичок".

През август след внезапно влошаване на състоянието му в самолет на път за Москва Навални бе транспортиран до болница в Омск след аварийно кацане на самолета.

Оттам той бе прехвърлен в клиниката "Шарите" в Берлин, където лаборатория на Бундесвера обяви отравянето на Навални с нервнопаралитично вещество от групата "Новичок" (по-късно го потвърди и Организацията за забрана на химическите оръжия). Повечето европейски страни не обвиняват пряко руските власти, но твърдят, че не са получили съдействие по случая от Москва.

Предложението за санкции дойде в съвместно изявление на Франция и Германия миналата седмица. Навални, който свързва руския президент Владимир Путин с отравянето си, по-рано също призова за санкции.

Дневник