УЕФА е готова да реагира при различни сценарии, свързани с провеждането на европейското първенство по футбол. Това заяви президентът на организацията Александър Чеферин, като той гледа с оптимизъм към форума, който беше отложен за догодина заради коронавируса.

"Ако през февруари ме бяхте попитали дали съм бил подготвен за пандемия, която ще спре света, щях да кажа, че сте луди. Но сега сме добре подготвени. По-умни и по-силни сме от миналата година, като осъзнаваме, че всичко може да се случи", каза Чеферин пред ARD.

Форумът, който ще отбележи 60-ата годишнина от първото европейско, трябва да се проведе на 12 стадиона в 12 държави.

По думите на Чеферин броят на градовете-домакини може да бъде намален, ако се налага. Той допълни, че засега УЕФА планира да проведе европейското по предварителния план, като присъствието на публика остава под въпрос.

"В момента не мислим за това, но бихме могли да приложим различни неща. Обмисляме как да организираме форума с фенове, без фенове, или със заетост 30, 50 или 70% от капацитета. Но теоретично бихме могли да проведем европейското в 12, 11, 10, три или една държава", каза още Чеферин.

УЕФА вече отвори вратите за публика в клубните си турнири, като последната думат при допускането на фенове имат властите във всяка държава.

Дневник