Полицията в Италия е разбила престъпна група, произвеждала фалшификати на едно от най-добрите вина в света - бутилка Sassicaia струва стотици евро.

В схемата има и българска връзка, тъй като характерните дървени сандъчета с пирографирани надписи и емблеми са идвали от България, съобщиха властите в сряда.

Червеното вино Bolgheri Sassicaia идва от район на брега на Тоскана и от появата си на пазара през 70-те години на ХХ век се е превърнало в едно от най-добрите, произведени в Италия, припомня "Ройтерс".

От финансовата полиция уточняват, че измамниците бутилирали нискокачествено вино от Сицилия в склад край Милано, където на бутилките поставяли елегантни етикети. "Бутилките и опаковката са перфектна имитация на оригинала. Дори плътността на хартията, в която се увива всяка бутилка, е същата", разказва полк. Дарио Сопранцети.

Под домашен арест са поставени двама души - баща и син, а 11 други са разследвани след операция, започнала миналата година. Поводът било фалшиво сандъче с бутилки, което паднало при превоза и открито край пътя.

При обиска на склада полицията хванала момент, в който се поставяли етикети на рядката реколта 2015, която според авторитетното американско издание Wine Spectator е най-доброто вино в света.

Сопранцети каза пред журналистите, че от подслушани телефонни разговори са разбрали, че фалшификаторите подготвят хиляда сандъчета. Според него всяко от тях е можело да бъде продадено в Южна Корея на цени в рамките на 1800-2400 евро всяко.

"От засечените техни комуникации разбрахме, че продават сандъче 2015 Sassicaia за около 500 евро, т.е. около 70% по-евтино от оригинала", допълва той.

По думите му изглежда, че групата е произвеждала около 700 опаковки на месец, които са им носели около 400 хиляди евро. Но все още не е ясно колко продължително е ставало това.

Италианските луксозни стоки са един от най-важните сектори в икономиката на страната и включват още храни и напитки. Те непрекъснато са обект на опити за фалшификация, като според доклад от 2018 г. на ОИСР загубите от нереализирани заради ментета продажби са 4.2 млрд.евро.

Дневник