Цветана Пиронкова накара не само цяла България, а и светът да говори за нейното впечатляващо завръщане в тенис елита след тригодишна пауза и раждането на сина й. Епичният мач със Серина Уилямс в Ню Йорк бе толкова запомнящ се, колкото сълзите, които пловдивчанката не скри пред камерите, заради липсата на малкия Александър. Медии и анализатори вкупом заговориха колко е трудно за една жена отново да намери място сред най-добрите атлети, след като е дала живот. И че това заслужава уважение.

Светът на спорта е виждал майки, които са се завръщали с гръм и трясък на най-високите форуми в своите дисциплини. Да, те постигат успехи, в които малцина вярват, отвяват конкуренцията, объркват залозите с приятели и в сайтовете на букмейкъри като 22bet, печелят нови фенове и пишат история. Сред най-известните примери е Дана Волмър, една от най-декорираните плувкини на САЩ. На 27-годишна възраст, в разгара на успешната си кариера, тя ражда момче през март 2015-а, само година преди пресявките на американския отбор по плуване за Олимпиадата в Рио, които сами по себе си са достатъчно висока летва.

Въпреки отличната си физическа форма, Волмър има тежка бременност и прекарва 7 седмици на легло. Два месеца след раждането обаче, тя отново е в басейна. Започва тренировки в 4.30 часа сутринта, прибира се преди съпругът й да отиде на работа, за да поеме грижите за бебето, почти не спи, но най-вече - поставя тялото си на предела. Не е лесно си върнеш формата на плувкиня, поставила световен рекорд, за едва 15 месеца. Волмър опровергава всички скептици и лоши пророци, който й казват, че няма шанс и достатъчно време да победи убийствената конкуренция и да изпълни голямата цел на всеки спортист – участие на Олимпиадата.

В Рио Волмър не просто се класира за финалите в три дисциплини, а печели златен медал в смесената щафета 4х100 м, сребро в щафетата свободен стил 4х100 м, както и бронз на 100 м бътърфлай в индивидуалните серии. Тя завършва своята забележителна кариера с 32 медала от големи международни състезания, от които 19 златни. „Исках да бъда най-добрата плувкиня и най-добрата майка. След като родих Арлън, мисля, че няма много неща, с които да не мога да се справя“, коментира тя.

В света на тениса има немалко играещи майки – Виктория Азаренка, Саманта Стоусър, Вера Звонарьова, Катерина Бондаренко, Линдзи Дейвънпорт и други. Да не пропускаме и бившата №1 Ким Клайстерс, която роди три деца по време на активната си тенис кариера и обяви завръшане през 2020-а след 7-годишна пауза. Тези удивителни дами не просто са се завръщали, а успяват да постигнат сериозни успехи и постоянно ниво. И една от тях е нашата любима Цвети.

От кортовете в Пловдив до обетована земя на US Open, “сензацията“ Пиронкова показа борбен дух и страхотна форма и на най-големия клей турнир в света. Организаторите на Ролан Гарос дадоха уайлдкард на Цвети и очаквахме нов напрегнат мач, а защо не и първа победа срещу Серина Уилямс, но американката се отказа заради контузия. В Париж Цвети показа забележителен хъс, отлична кондиция, а и онази зрялост и спокойствие, които й дава майчинството. Тя стигна до третия кръг и отпадна от чехкинята Барбора Крейчикова след здрава битка, продължила 2 часа и 40 минути, с което загатна, че най-доброто за нея в тениса тепърва предстои.

Всички се питат как е възможно

Както всички майки, и спортистките страдат от загуба на физическа сила, следродилна депресия, хормонални смущения и куп други последствия от бременност. Как успяват да се справят с всичко?

Разковничето е комбинация от много фактори. От една страна, това е желанието да се завърнеш към спорта, с който си израснала и който ти е дал толкова много. От друга страна, това е волята да предизвикаш собственото си тяло, да тренираш още по-здраво отпреди, докато достигнеш най-добрата си форма. Разбира се, очакванията към майките, завръщащи се на арената, не са толкова жестоки, колкото към актуалните фаворити на деня. И последният, може би най-важен фактор, е спокойствието, увереността и умението да се справиш с напрежението.

Говорейки за тенис, Серина Уилямс не просто игра бременна във втория месец на Australian Open 2017, първия турнир от Големия шлем в календара, а спечели своята мейджър титла №23 в исторически финал срещу сестра си Винъс Уилямс. Серина призна, че след раждането са настъпили усложнения и животът й бил в опасност, но през 2018 вече беше на финалите на Уимбълдън и US Open.

Както веднъж каза самата Серина: „Моите герои вече са други. След като родих, моите герои са майките, защото тези жени са супергерои“.