Синът на Тръмп не разбрал, че е заразен

Президентът на САЩ Доналд Тръмп посочи най-малкия си син Барън като пример защо училищата трябва да бъдат отворени възможно най-скоро. Според Тръмп 14-годишният му син е изкарал заразяването с коронавирус толкова леко, че дори не е разбрал.

Държавният глава каза на митинг в щата Айова, че в редица американски щати е време училищата отново да бъдат отворени, след като спряха работа заради пандемията от коронавирус. Тръмп отбеляза, че децата в повечето случаи прекарват инфекцията много леко. "Ще ви дам пример. Барън Тръмп имаше COVID-19. Съвсем за кратко. Мисля, че дори не е разбрал, че има вирус", каза Тръмп.

Първата дама Мелания Тръмп съобщи по-рано, че резултатът й при тест за коронавирус вече е отрицателен, както и че синът й тийнейджър Барън също е бил заразен, но вече също дава негативен тест.

Ирландия забрани ходенето на гости

 

Правителството на Ирландия повиши до четвърта степен нивото на епидемиологична опасност в три графства, граничещи със Северна Ирландия, и забрани на всички граждани ходенето на гости, предадоха "Ройтерс" и ТАСС.

В трите окръга се затварят всички търговски обекти освен магазините за хранителни стоки и аптеките заради по-високите показатели за разпространението на коронавируса през последните две седмици. В цялата страна от петък, 16 октомври, пък се забранява ходенето на гости по домовете освен при полагане на грижи за деца, болни и възрастни хора.

През изминалото денонощие в Ирландия са регистрирани 1095 нови случая на COVID-19 и пет жертви. В Северна Ирландия са потвърдени 1217 новозаразени и четирима починали.

Нова вълна на коронавирус в Истанбул

 

Истанбул е обхванат от нова вълна на епидемията от коронавирус. Само за един месец случаите в мегаполиса са се увеличили с около 50 процента, съобщи турският министър на здравеопазването Фахретин Коджа. През месец септември епидемията е достигнала нов пик в столицата Анкара, но от началото на октомври броят на заразените е започнал да спада.

По думите на министъра тревожно е положението при здравните работници. От март досега са починали 107 здравни работници - лекари, медицински сестри, болногледачи и друг медицински персонал, а над 40 хил. са с положителен тест за COVID-19.

Според здравните власти не се предвижда въвеждане отново на строгите ограничения за излизане навън, които се прилагаха в първия етап на епидемията, нито затваряне на границите.

Нови 1671 случаи на коронавирус са били установени през последното денонощие в страната, а 57 души са починали, с което броят на жертвите от март досега надхвърли 9000 души (9014 души).

Въпреки пандемията Виенските филхармоници изпълняват своята концертна програма. Разработената стратегия за предпазване от зараза включва дезинфекции, спазване на дистанция, специален план за допълнителни входове и изходи на публиката. За да бъде предотвратена допълнителна опасност от зараза, концертите са без пауза, бюфетите са затворени, пише БТА.

Намерението на световноизвестния оркестър е да не се отменя и Новогодишният концерт, който се излъчва по света на 1 януари всяка година. Все още не е ясно дали в златната зала на "Музикферайн" ще има публика. На диригентския пулт ще застане Рикардо Мути.

Меркел: Германия няма да се справи с нова блокада

 

Германия не може от икономическа гледна точка да си позволи ново затваряне както при първата вълна на епидемията от коронавирус през пролетта. Ситуацията трябва спешно да бъде овладяна, заяви германският канцлер Ангела Меркел, цитирана от световните агенции, след среща с премиерите на федералните провинции, на която бяха договорени допълнителни мерки срещу разпространението на коронавируса.

Часове след разговорите институтът "Роберт Кох" обяви, че са регистрирани 6638 новозаразени за 24 часа - абсолютен рекорд от началото на пандемията и с около 1500 повече от вчерашния брой.

Приехме бюджет, който предвижда само за тази година нов дълг от над 250 млрд. евро. Поради тази причина не можем да си позволим, включително икономически, втора вълна като тази през пролетта със същите последици, каза Меркел, допълвайки, че не става дума само за здравната система. Канцлерът подчерта, че страната е в критичен етап на борбата с COVID-19 и поведението на хората през следващите седмици ще има решаващо значение.

На срещата е било договорено затягане на правилата за носене на маски, както и баровете в райони с високи нива на заразяване да затварят по-рано. Препоръчва се маските, които от април са задължителни в обществения транспорт и магазините, да се изискват задължително и в обществени пространства, където хората са близо един до друг в райони с над 35 на 100 000 души новозаразени седмично. В райони със заразени над 50 на 100 000 души седмично обществените и частните събирания ще бъдат ограничени до 10 души.

Меркел призна, че резултатите от срещата не са напълно удовлетворителни. Не е било постигнато единодушие дали да се въведе единна забрана за движение на гражданите от т.нар. рискови зони - райони, където за седмица броят на заразените надвишава 50 на 100 000 жители. Тази тема ще се обсъжда и след есенните ваканции, които започнаха тази седмица в някои провинции. Канцлерът призова младите хора да дадат своя принос в борбата с пандемията, като се откажат от купоните, след като няколко пъти частни празненства бяха сочени като причина за локализирани огнища на коронавирус в германски градове.

Дневник