Клубовете от Висшата лига отхвърлиха проекта "Голямата картина", в основата на който стояха "Ливърпул" и "Манчестър юнайтед". Той предвиждаше планове за огромни промени в структурата и финансите на лигата.

Основните точки бяха свързани с увеличаване на сумата, отделяна за 72-ата клуба от футболната лига (тези от по-ниските нива), но също и увеличаване на влиянието на шестте големи клуба в Англия. Освен това се предвиждаше намаляване на отборите във Висшата лига от 20 на 18 за сезон 2022/23.

Темата излезе на преден и разбуни духовете, след като в неделя "Телеграф" разкри за преговорите, продължаващи тайно три години.

В сряда клубовете се събраха и обсъдиха проекта. След срещата от Висшата лига излязоха със становище, че нито лигата, нито Футболната асоциация на Англия ще подкрепят "Голямата картина".

За приемането на проекта шестте големи клуба ("Ливърпул", "Манчестър юнайтед", "Манчестър сити", "Челси", "Арсенал" и "Тотнъм") трябваше да бъдат подкрепени от още поне осем от членовете на Висшата лига, за да съберат необходимите 14 гласа. Очаквано, това не стана.

Въпросът е защо интелигентни бизнесмени са се заели с такава мисия-камикадзе, пише "Ройтерс" във връзка със събитията около проекта. Според авторите на материала основните движещи сили зад предложенията ще продължат да се борят за целите си, a решението от сряда изглежда просто като временно примирие.

Дневник