След извънредно общо събрание Екатерина Дафовска остава начело на Българската федерация по биатлон. До него се стигна след вътрешните противоречия в организацията.

"Поисках да ми гласуват вот на доверие, за да мога да работя, понеже се работи трудно с управителния съвет. Но не се прие това нещо. Те искат да съм там, но искат да ме управляват", каза Дафовска през юни, когато въпреки че заяви готовност да се оттегли, запази поста.

Сега с 12 гласа "за" и един "въздържал се" тя отново беше преизбрана за председател на федерацията. Дафовска е на поста от май 2010 г. насам.

За пръв път в ръководството на федерацията влиза действащ спортист. Димитър Герджиков попада в управителния съвет, след като състезателите от националния отбор проведоха избор помежду си за техен представител в ръководството, каквито са препоръките и на Международния съюз по биатлон (IBU).

Темата за националния отбор се превърна в една от основните точки на напрежение през миналите месеци. Един от двамата водещи състезатели Красимир Анев се оттегли с обвинения към Дафовска.

През 2019 г. биатлонът имаше успехи, като сребърният медалист от световното първенство Владимир Илиев взе наградата за "Спортист на годината".

Българските национали са на първи лагер на сняг в Австрия, на глетчера в Дахщайн. Най-добрите биатлонисти се връщат в страната във вторник, след което през ноември ще продължат подготовка във Финландия с новите треньори Александър Касперович и Виталий Норицин.

"Задачата вече е ясна - това са олимпийските игри в Пекин 2022. Там трябва да покажем най-добрите резултати, да се борим за медали. Да опитаме да ги спечелим. Нищо не е невъзможно", каза новоназначеният руски треньор Касперович преди време.

Дневник