Държавният секретар на САЩ Майк Помпео изрази надежда, че Армения ще може да се защити от Азербайджан и че конфликтът в Нагорни Карабах ще може да се реши по пътя на преговорите, предадоха "Франс прес" и ТАСС, цитирани от БТА, и "Ройтерс".

"Надяваме се, че арменците ще могат да се защитят от това, което правят азербайджанците", каза Помпео за местно радио в щата Джорджия.

Държавният секретар не заяви изрично, че заема позиция в подкрепа на Армения, но тази на Азербайджан е, че трябва да бъде освободен Нагорни Карабах от арменска окупация.

Помпео единствено призова да се спазва примирието и да се водят "мирни обсъждания". Той отбеляза, че по пътя към мирното уреждане не бива да се допускат въоръжени стълкновения или намеса на трети страни.

Помпео заяви, че Турция създава повишена опасност в региона, "като предоставя ресурси на Азербайджан". "Турците влязоха в конфликта", каза още той. Анкара отрича да е страна в най-новата ескалация, но открито подкрепя Баку.

САЩ заедно с Франция и Русия са съпредседатели на Минската група в ОССЕ, която е основен посредник в конфликта в Нагорни Карабах, отбелязва АФП.

Дневник