852 заявления за еднократна помощ за родители, които отглеждат деца записани първи клас за настоящата учебна година са подадени в Дирекциите за социално подпомагане в областта. Семействата поискали еднократна помощ за осмокласници са 688.

Това съобщи за ШУМ.БГ Мартина Драгнева, директор на Регионална дирекция “Социално подпомагане” - Шумен. Крайният срок за прием на документи изтече вчера на 15 октомври.

От подадените 852 заявления за помощ при първолаци одобрени са 761 семейства за 779 деца. Към момента 43 заявления са в обработка. При семействата с осмокласници от общо 688 подали документи са одобрени 593 семейства за 599 деца. И тук за обработка има още 58 от подадените заявления.

Според Драгнева откази за помощ са получили 48 семейства при първолаците и 37 при осмокласниците, като над 90 процента от причините за отказа са надвишаване на доходите на семейството .

От РДСП припомнят, че помощта от 250 лв. се отпуска за първолаци и осмокласници записани в държавно или общинско училище и средномесечният доход на член от семейството за предходните 12 месеца да е по-нисък или равен на 450 лв. Еднократната помощ е обвързана с посещение на училище и ще се изплаща на два пъти - след влизане в сила на заповедта за отпускането й и в началото на втория учебен срок. Ако детето не бъде записано за втория срок или в рамките на месец натрупа 5 неизвинени отсъствия, семейството трябва да върне средствата.

Тази година еднократната помощ за осмокласници се предоставя за първи път, а при първокласниците за поредна година като за миналата учебна година в Шуменско са отпуснати средства на 838 семейства или 854 първолаци.

ШУМ.БГ