„Много работа ни чака по Зеления пакт – без популизъм, без партийност. Но това ще стане. Ще намалим до 55 на сто вредните емисии. Дали ще намалим емисиите на автомобилите, дали на ТЕЦ, дали на другите сектори от икономиката, но ще ги намалим. От ЕС ще бъдат много стриктни. Това го казвам на българските граждани.“

Такова изявление направи днес премиерът Бойко Борисов преди началото на втория ден от Европейския съвет в Брюксел.

Ръководителите на страните членки на ЕС отложиха за декември решението за целите за намаляване на емисиите на парникови газове до 2030 г. Причина са разногласията между отделните държави по въпроса. Особено се противопоставят страните от Източна Европа, тъй като голяма част от икономиката им зависи от въглищата. Борисов заяви вчера, че 60 на сто от енергията у нас се произвежда от въглища.

„Исканото от Европарламента намаление на емисиите е до 60 на сто. Съветът може би ще отиде на 55%. Това е искането на всички. Затова бързо трябва да се подготвим с алтернативи за след 2030. Това са 55 на сто. Много трудно страни като България, Чехия, Полша ще се справят“, каза Борисов.

Той представил пред колегите си проблемите на България и още няколко държави, които използват активно въглища. На дискусиите прозвучали много гласове против ядрената енергия (България е в процедура по избор на стратегически инвеститор за строеж на АЕЦ "Белене", а преди дни се активизира и за нов реактор в АЕЦ "Козлодуй" - б.р.). Министър-председателя определи настоящия Съвет като тежък, който трябва да подготви решенията относно Зеления пакт за декември.

Премиерът разпоредил 10 дни карантина. Маската пази, макар не напълно

Премиерът съобщи от Брюксел, че е разпоредил карантината у нас при съмнение за коронавирус да се намали до 10 дни. Сега тя е 14 дни. Причината - децата трябва да ходят на училище. 

А мерките трябва да се спазват. 

„Единственото, което мога за обобщя – носенето на предпазни маски не предпазва напълно, но във всички случаи концентрацията на вируса, който се поема от заболелите, е по-малка. Доказано е, че маската предпазва.“

Като втори важен фактор Борисов изтъкна спазването на дистанция. Третият е дезинфекцията.

„В България трябва тези разписани от Министерството на здравеопазването изисквания да ги спазваме. Тогава няма да се налагат други мерки. Ако в ресторантите, дискотеките се спазва дистанция, училищата си работят, ученици, учители, родители спазват дистанция... По мое и на други мнение децата трябва да учат. Защото нанасяме вреда и върху психичното здраве на хората“, смята премиерът.

Борисов коментира и заключенията на Съвета, в които се препоръчва продължаване на усилията за съвместно координиране на тестовете за COVID-19:

„Най-после имаме един общ план за действие от Еврокомисията. Този път са се потрудили доста. Но според мен сме закъснели в тази сфера. Трябваше да го направим още през юли, а не да прибягваме до панически действия сега - много страни да предприемат мерки, които паникьосват други държави или създават разнобой.Някои предприемат извънредни мерки, други затварят рест, трети - кафенета, четвърти...“

Бойко Борисов посочи, че само за тестове в момента държавата харчи по 120 000 лева на ден.

Клуб Z