Американският тенисист Сам Куери напусна Санкт Петербург два дни, след като даде положителна проба за коронавируса заедно със съпругата и детето си, обявиха организаторите на турнира от ATP 500 в руския град.

Постъпката на 49-ия в световната ранглиста предизвика отзвук в световните медии и доведе до разследване на ATP. 

В понеделник Куери е изваден от напреварата, тъй като ден по-рано PCR тест показва, че носи заразата, а също така половинката му и тяхното бебе. По протокол тримата е трябвало да се изолират и подложат на карантина, докато дадат отрицателни проби.

Още на следващия ден обаче семейството напуска Русия с частен самолет. За което Куери е уведомил представител на мъжката тенис асоциация на турнира. Това се казва в изявлението на организаторите, които поясняват, че тримата са започнали изолация в хотел "Четири сезона". Те твърдят, че когато опитали да изпратят лекар, той не бил допуснат до стаята.

След това уредили специален апартамент за заразените. Семейството обаче междувременно напуснало хотела. Охранителните камери показали, че това се е случило в 5:45 часа сутринта на 13 октомври - без да бъде уведомена рецепцията. 

Куери, съпругата му и малкото им момче са пристигнали в Санкт Петербург на 7 октомври и пробите им са дали отрицателен резултат. Четири дни по-късно при планирано тестване се установява, че бившият полуфиналист на "Уимбълдън" е инфектиран.

ATP засега се въздържа от официален коментар. Според Би Би Си организацията е изпратила имейл до всички тенисисти, в който им обръща внимание за случая и предупреждава да спазват мерките и протоколите. Там пишело, че тече разследване за действията на Сам Куери.

А днес на турнира в Санкт Петербург се играят четвъртфиналите. Двойките в тях са: Камерън Нори - Андрей Рубльов, Стан Вавринка - Денис Шаповалов, Райли Опелка - Борна Чорич и Карен Хачанов - Милош Раонич.

Четирима от тези звезди най-вероятно ще видим и на турнира в София идния месец.

Клуб Z