Половин година след като Националната агенция за приходите (НАП) наложи предварителни запори на банкови сметки, депозити, вещи и пари за около 300 млн. лв. на фирма "Ню Геймс", чрез която оперираше "Национална лотария" на Васил Божков, Административният съд в София град окончателно ги отмени.

Пред "Дневник" изпълнителният директор на лотарията, която е в процедура по фалит, Димитър Ганев, потвърди за съдебните решения, но не пожела да каже какви други дела водят компаниите и на какъв етап са те.

На 14 февруари Държавната комисия по хазарта (ДКХ) е издала два акта за установяване на публични държавни вземания - един за дължими 47 615 189 лв. и втори за довнасяне на 188 199 519 лв. заедно с близо 35 млн. лв. лихва, пише "Сега".

Само седмица по-късно, 21 февруари публичен изпълнител към Националната агенция по приходите (НАП) е наложил обезпечителни мерки за общо 273 150 550 лв., включително лихва в размер на 50 100 240 лв.

От "Ню Геймс" са обжалвали това постановление пред директорора на Териториалната дирекция на НАП в София, но той го е потвърдил на 11 март. От съдебното решение се разбира, че постановлението е било немотивирано, липсват основания за него, а освен това актовете на ДКХ са атакувани в съда и делата все още са висящи.

"Двата Акта за установяване на публични държавни вземания са обжалвани пред АССГ и са образувани две дела, които не са приключили, нито към момента на издаване на издаване на постановлението, нито към момента на издаване на решението на директора на ТД на НАП, нито пък към момента на постановяване на настоящото решение", мотивира се съдебният състав.

Още нещо, което съдът приема - фактът, че е допуснато предварителното изпълнение на двата издадени акта, не означава, че те са влесзи в сила и че има основание да се пристъпи към принудително събиране на публичните държавни вземания.

В мотивите се посочва и че решението от 11 март, с което директора на ТД на НАП в Софияе потвърдил наложените обезпечителни мерки е "едно механично писане, без да са събрани каквито и да било доказателства за наличието на изпълнителен титул".

Съдебният състав посочва, че не е мотивирано кои действия биха затруднили събирането на установените и изискуеми публични вземания.

Друг съдебен състав по друго дело окончателно е отменил и постановление за налагане на предварителни обезпечителни мерки срещу "Ню Геймс" за над 22.5 млн. лв. Сумата е претендирана от НАП за неплатен корпоративен данък от фирмата.

В мотивите за това решение се посочва, че датата на възлагане на ревизията почти съвпада с датата на издаване на искането за налагане на обезпечителни мерки, а според "Ню Геймс" за толкова кратко време не може да бъде определен размерът на задълженията и дали изобщо има основание за налагане на някакви обезпечителни мерки. Съдът приема тези аргументи с като приема за напълно основателни доводите на "Ню Геймс".

"Искането е с бланкетно съдържание и е немотивирано. Липсва анализ и конкретни данни, въз основа на които да се обоснове до извод, че размерът на предполагаемите задължения е 22 528 044 лв. Единственият мотив в искането за налагане на предварителни обезпечителни мерки е, че е налице съществено разминаване между декларираните приходи от продажби и това ще доведе до допълнителни задължения за корпоративен данък в размер на 22 528 044 лв. Същият не е подкрепен с доказателства", се казва в съдебното решение.

През февруари Народното събрание прие промени в Закона за хазарта, с които бяха забранени всички частни лотарии, а този сегмент от хазартния бизнес на практика бе национализиран. Срещу Васил Божков, който се укрива в Обединените арабски емирства, са повдигнати 18 обвинения - за принуда, изнудване, опит за подкуп на длъжностно лице, търговия с влияние, държане и отчуждаване на културни ценности, разследва се и за изнасилвания и убийства.

Според прокуратурата неплатените в годините от дружества на Божков такси за организираните от тях хазартни игри достигат половин милиард лева.

Също през февруари членове на комисията по хазартабяха напълно подменени със заповед на тогавашния министър на финансите Владислав Горанов, след като бе обявено, че години наред частните лотарии са плащали по-малко данъци на държавната, с което са ощетили бюджета с около 210 млн. лв.

В начлото на юли Административният съд на София - град реши, че отнемането на лиценза на "Еврофутбол" от Държавната комисия по хазарта (ДХК) е незаконосъобразно.Лицензът на хазартната компания беше отнет временно за 3 месеца на 25 март. Основание беше акт за невнесени държавни такси в размер на 328.9 млн. лв. за периода 1 февруари 2014 г. - 31 декември 2019 г. Още на 26 март Божков определи акта на комисията като "безпрецедентно лицемерие" и "тенденциозното "замразяване" на работещ бизнес.

Дневник