Руският президент Владимир Путин предложи Москва и Вашингтон да удължат договора за контрол на въоръженията New START, който изтича през февруари, за поне една година, без да налага никакви условия.

New START (Договор за намаляване на стратегическото въоръжение) бе подписан през 2010 г., малко след като спря да действа друг 20-годишен договор (START) от времето на разпадането на Съветския съюз. Той ограничава броя на стратегическите ядрени бойни глави, ракети и бомбардировачи, с които Русия и САЩ могат да разполагат.

Ако Русия и САЩ не договорят удължаване, това ще премахне всички ограничения върху американското и руското разполагане на стратегическо ядрено оръжие. Това може да даде тласък надпреварата във въоръжаването и на напрежението между Москва и Вашингтон.

В излъчвано по телевизията заседание на Съвета за сигурност на Русия, за което информира и пресслужбата на Кремъл, Путин каза, че би било "изключително тъжно", ако вършилият досега работа договор трябва да престане да действа. "В тази връзка предлагам... удължаване на настоящия договор без никакви условия за поне една година, така че да могат да се водят сериозни преговори по всички параметри на проблемите", каза той.

Русия и Съединените щати, които призоваха Китай да бъде включен в договора за контрол на оръжията, дават признаци на разногласия за договора, въпреки че вече водят преговори за това няколко месеца. В сряда Москва отрече твърденията на Вашингтон, че двете страни са постигнали принципно споразумение - според Кремъл след разговорите няма никакви "железобетонни" договорености.

Дневник