В седмицата след 19 октомври (понеделник) министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов ще обнови заповедта, с която се регламентира продължителността на карантината при заразени с коронавирус, обясни представител на пресцентъра на Министерството на здравеопазването за "Дневник".

Промяната, която все още не е официално факт, беше анонсирана от премиера Бойко Борисов. Той е на заседание на Европейския съвет в Брюксел. Когато заповедта на министъра на здравеопазването бъде издадена, задължителната изолация в България ще бъде намалена от 14 на 10 дни.

Идеята за намаляване на карантината в страната беше спомената и от главния държавен здравен инспектор и член на щаба за коронавируса доц. Ангел Кунчев на брифинг още преди седмица, когато по повод отпадането на изискването за задължителен отрицателен PCR тест за освобождаване от изолация той каза: "Следващата стъпка, която ще обсъдим, е да намалим 14-дневната карантина, защото първите четири-пет страни в Европа вече минаха на 10-дневна, а някои страни в света минаха на 7-дневна. Има достатъчно доказателства, че човек може да дава положителна проба месеци наред, но той да не предава заразата."

Дневник