Британският министър-председател Борис Джонсън каза днес, че е време страната му да се подготви за Брекзит без търговска сделка след 10 седмици,  обвинявайки Европейския съюз, че отказвал да води сериозни преговори. Ако Брюксел не смени курса, няма да има споразумение, заяви Джонсън, предаде Ройтерс.

Бурен финал „без сделка“ на петгодишната криза с Брекзит би посял хаос в деликатните вериги за доставки, които се простират в цяла Великобритания, ЕС и извън него, точно когато икономиката понася все по-силни удари заради пандемията от новия коронавирус, отбеляза агенцията.

На среща на върха вчера в Брюксел ЕС постави ултиматум, заявявайки, че е загрижен от липсата на напредък в преговорите с Обединеното кралство. И призова Лондон да направи компромиси по ключовите спорни въпроси или да види как досегашните му търговски връзки с ЕС се прекъсват след 1 януари.

„Заключих, че трябва да се приготвим за 1 януари с договорености, които по-скоро приличат на тези с Австралия, основаващи се на простите принципи на глобалната свободна търговия“, каза Джонсън.

„Сърцато и с пълна увереност ще се подготвим да прегърнем алтернативата и ще процъфтим мощно като независима, свободно търгуваща нация, контролирайки и определяйки нашите собствени закони“, добави той.

Джонсън все пак остави отворена възможността ЕС да промени курса и да предложи на Великобритания по-добра сделка.

„Освен ако не настъпи фундаментална промяна в подхода, ще се заемем с австралийското решение. И трябва да го направим с голяма увереност “, каза той.

Запитан дали се оттегля от разговорите, Джонсън каза:

„Ако има фундаментална промяна в подхода, разбира се, ние винаги сме готови да изслушаме, но това не изглеждаше особено окуражаващо от срещата на върха в Брюксел.“

ЕС работи за споразумение, но не на всяка цена

ЕС продължава да полага усилия за сключване на търговско споразумение за Брекзит, заяви председателката на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен. Изказването й бе в отговор на думите на Джонсън.

„ЕС продължава да работи за споразумение, но не на всяка цена“, каза Фон дер Лайен.

И допълни, че, както е планирано, екип на Брюксел ще замине за Лондон следващата седмица, за да ускори преговорите.

Представител на ЕС и дипломат заяви пред Ройтерс в Брюксел, че блокът все още се подготвя за повече търговски преговори във Великобритания през следващата седмица.

„Той не каза, че ще напуснат масата за преговори. Така че всичко е само реторика. Той не каза, че няма да продължат да разговарят. Така че ще разговарят ”, каза дипломатът. 

Представителят на ЕС заяви, че екипът за преговорите по Брекзит „вече се подготвя за напрегната седмица в Лондон“, добавяйки:

„Изобщо - сделката с Австралия, съживяване на сделката с Канада ... това просто не е сериозно".

Клуб Z