Президентът на Българската федерация по волейбол (БФВ) Любомир Ганев беше избран в ръководството на европейската конфедерация (CEV). Това стана на общото събрание на организацията, на което за президент беше преизбран Александър Боричич.

Сърбинът получи две трети от гласовете.

Според устава на CEV президентът има право да предложи четирима членове за административния борд, които е необходимо да получат само 20 гласа, за да влязат в ръководството. Това стана с Ренато Арена (Италия), Мирослав Пшепелски (Полша), Станислав Шевченко (Русия) и Ерик Радлер (Дания).

Ганев попадна в другата група, за която са необходими 50% от гласовете. Президентът на БФВ получи най-много гласове - 37.

"Много съм щастлив. На първо място се радвам, че Александър Боричич остана като президент на CEV. Неговото виждане за волейбола е много ясно. Направи изключителни неща за волейбола в последните пет години. Повиши финансите, асистира на федерациите. Сега ще имам възможност да работя за европейската институция, което е огромна възможност за мен. Ще се науча на нови неща, които ще ми помогнат да ги внедря бързо в българската федерация", каза Ганев, цитиран от сайта на българската федерация.

"Знам, че на думи и име е лесно, но тепърва аз ще трябва да се доказвам с дела. И обещавам, че ще го направя с всички сили. Волейболът отдавна е кауза за мен и всеки ден влизам в нова глава от неговия живот", добави бившият национал.

Ганев оглави българската федерация в средата на март и замени на поста дългогодишния председател Данчо Лазаров. От БФВ припомнят, че през 2015 г. Лазаров също стана част от ръководството на борда, но с по-малка подкрепа.

Дневник