Здравният министър Костадин Ангелов посети днес Търговище след като в областта от вчера са забранени всички масови мероприятия заради увеличението на случаите на заразяване с коронавируса.

Не виждам повод за притеснения и допълнителна реорганизация, каза министърът на пресконференция след инспекцията, предаде БТА.


В трите болници - в Търговище, в Попово и в Омуртаг, леглата за пациенти с коронавирус са 94. В момента заетите са 79.

"В областта няма недостиг на легла, на медицински персонал, няма недостиг на консумативи, дезинфектанти и лични предпазни средства. Болницата разполага с достатъчно количество лични предпазни средства, консумативи и дезинфектанти, и нуждите й ще бъдат обезпечени чрез Националния логистичен щаб", заяви Ангелов.

Министърът, който доскоро оглавяваше една от най-големите болници в страната - Александровска, предложи на местното ръководство план за осигуряване на допълнителни болнични легла: "Има възможност за увеличаване на леглата на първия етаж на болницата с 20 - десет в урологичното отделение, което ще бъде преместено в хирургията, и десет в кожното отделение, което ще се измести в "Очно отделение". По десет легла допълнително са разкрити и в здравните заведения в Попово и Омуртаг".

Цитиран от БНР, той потвърди оценката, че нови ограничителни мерки в страната не се налагат въпреки увеличаващия се брой случаи на Covid-19.

Област Търговище е със сравнително малко случаи на заразени с коронавирус - 469, от които 39 нови, сочат данни от единния информационен портал. За сравнение в Благоевградско, където вчера също бяха отменени масовите мероприятия, случаите са общо 2669, 49 от които нови. Механичното сравнение обаче е условно, защото Търговищка област е по-малка и по площ, и по население.

Дневник