Алфабет", компанията, стояща зад "Гугъл", представи прототипни роботи, които могат да инспектират отделни растения в полето, за да помогнат на фермерите да подобрят добивите.

Роботизираните бъгита са достатъчно високи, за да могат да се придвижват над растенията, без да ги нараняват. Целта на проекта е да се съберат огромни количества данни за това как растат земеделските култури.

Наричан Project Mineral, той е част от компанията X на "Алфабет", която има за цел да създаде радикални технологии, променящи света.

"Надяваме се, че по-добрите инструменти ще дадат възможност на селскостопанската индустрия да трансформира начина на отглеждане на храните", написа ръководителят на проекта Елиът Грант в блог.

Основната цел на проекта е да отговори на нарастващата нужда от храна в света и да подобри устойчивостта на отглеждането й. Според екипа настоящите инструменти не дават на фермерите необходимата информация.


Докато фермерите може да разполагат с информация за съдържанието на почвата или времето, роботът-бъги е проектиран да види как растенията "действително растат и реагират на околната среда", казват от компанията.

"През последните няколко години роботът се движеше през ягодови полета в Калифорния и соеви полета в Илинойс, събирайки висококачествени изображения на всяко растение и преброявайки и класифицирайки всяко зрънце", се казва в съобщението.

Бъгито може да записва и информация като височина на растението, площ на листата и размер на плодовете. Всички тези данни са включени в система за машинно обучение, за да се открият модели, които биха били полезни за фермерите.


Иън Дрю, основател на технологична компания, който отглежда и овце, смята че роботите ще са много полезни за селското стопанство. Може да се използват срещу гризачи, за засяване и събиране на посевите, отстраняване на плевели, каза той пред Би Би Си.

"Наличието на роботи е наистина ефективно", каза Дрю. "Фермерите работят на много ниска печалба през повечето време. Така че увеличение с 1%, 2%, 5% на ефективността е огромна печалба за тях."

Mineral заяви, че вече работи с животновъди и фермери в Аржентина, Канада, Южна Африка и САЩ. За момента няма конкретен график или план за пускане на бъгито като търговски продукт.

Дневник