Шуменската болница запълни на 100% капацитета си за прием на пациенти с коронавирус. Заети са всички 80 легла в четирите Covid сектора - трите в Шумен и този в Нови пазар. 

"Днес ще решаваме, дали да се разкрие още един сектор. Помещения имаме, но остава отворен въпросът, от къде да намерим лекари, сестри и санитари за тях", каза за ШУМ.БГ директорът на МБАЛ-Шумен д-р Димитър Костов.

Според него, възможно решение е да окажат помощ с персонал останалите лечебни заведения. "Те обаче нямат желание и като че ли не могат да разберат, че сме на фронтовата линия. Оказва се, че и областният управител няма властта да ги застави", каза д-р Костов.

В болницата, освен 80-те пациенти с потвърден коронавирус, има и други 15 съмнителни, на които се очакват резултатите от PCR тестовете. 

Костов обясни, че е разговарял с директора на болница "Света Марина" във Варна проф. Силва Андонова за изпращане на наши пациенти в по-тежко състояние, при нужда. 

На работна среща при областния управител на Шумен проф. Стенаф Желев бе обсъдена критичната ситуация в шуменската болница поради недостига на медицински персонал.

Присъствали са ръководителите на здравните заведения в региона, на РЗИ, РЗОК, ЦСМП, ДКЦ 1, Държавна психиатрична болница Царев брод, директорът на Филиал Шумен към Медицински университет-Варна проф. Соня Тончева, председателите на местните структури на съсловните организации на БЛС, БЗС, Българската асоциация на специалистите по здравни грижи, както и заместник-кметът на община Шумен д-р Светлана Маркова.

След срещата от пресцентъра на областна администрация съобщиха, че управителят на болницата във Велики Преслав д-р Йошенка Ненчева е заявила готовност лечебното заведение да приеме и да обслужва пациенти без COVID-19 инфекция, изпратени от шуменската болница, съобразно нивата на компетентност, като се ангажира и да осигури транспортиране на болните.  

От СБАЛК "Мадара" от 26 октомври ще бъде командирован един лекар да работи в COVID сектор, като това става с неговото съгласие. Управителят на ДКЦ 1 Шумен д-р Магдалена Ангелова и управителят на КОЦ Шумен д-р Свилен Арнаудов са се ангажирали отново да разговарят с лекарите и медицинските сестри в своите  структури относно възможността да бъде оказана помощ на персонала в МБАЛ-Шумен.

Директорът на Филиал Шумен към Медицински университет-Варна проф. Соня Тончева съобщи, че 44 медицински сестри и акушерки, студенти от 4 курс , работят по график в болницата в рамките на своя преддипломен стаж. Осем са болногледачите доброволци в болницата, а студентите от 1-3 курс имат клинична практика в болницата.   

Участниците в срещата са се обединили около становището, че само с помощта на лекарите и медицинските сестри от всички структури на здравеопазването в област Шумен може да бъде преодоляна кризата и призовават лекарите специалисти от извънболничната помощ също да се включат и да подпомогнат дейността на МБАЛ-Шумен.

Според Единния информационен портал установените вчера нови случаи на Covid-19 в Шуменска област са 14. От РЗИ пък уточниха, че 3 от новозаразените са деца на 14, 16 и 18 години. Те са ученици в ПМГ „Нанчо Попович“. 

В Шуменско за последните три денонощия са починали 5 заразени с коронавирус – трима мъже на 74, 77 и 78 г.  и две жени на 49 и 65 г., всички  с придружаващи заболявания.

ШУМ.БГ