Борислав Цонев от "Левски" е най-често фаулираният футболист в Първа лига, показва публикация на Международния център за спортни изследвания (CIES Football Observatory).

Анализът е за 33 футболни първенства в Европа. В него се взимат предвид данните за футболисти, изиграли поне 270 минути от началото на сезона до 12 октомври.

Според статистиката срещу Цонев е извършвано нарушение веднъж на всеки 15:43 минути. Футболистът на "Левски" получи тежка контузия срещу "Ботев" (Враца) и ще е извън игра за няколко месеца.

Той е четвърти сред всички изследвани първенства в Европа. Начело е Джеръл Селърс от "Йостерсунд", който е фаулиран на всеки 13:11 минути. Втори е бившият футболист на ЦСКА Диего Фабрини, състезаващ за "Динамо" (Букурещ) (13:34 мин), следван от Хорхе Диас от гръцкия "Панетоликос" (15:24 мин).

В България далеч зад Цонев се нарежда Даниел Пехливанов от "Етър" с нарушение срещу него на всеки 19:53 мин. В тройката попада Андерсон Кордейро от "Царско село" (20:54 мин), а веднага след това е друг играч на "Левски" - Паулиньо с 21:56 мин.

Самият Цонев е в челото по извършени нарушения. Той е трети в България с фаул на всеки 25:44 мин. На върха е Владислав Узунов от "Ботев" (Враца) (20:21 мин), което го поставя на девето място сред всички от изследваните европейски шампионати. Кристиан Илич от "Локомотив" (Пловдив) (21:49 мин) е втори по този показател в Първа лига.

Сред петте водещи първенства най-фаулираният футболист е бразилската звезда на ПСЖ Неймар. Срещу него се извършва нарушение веднъж на 20:39 минути.

Дневник