Точно 59 дни след финала в Шампионската лига, белязал триумфа на "Байерн" (Мюнхен) в турнира, най-престижната европейска клубна надпревара се завръща за новия си сезон. За 66-а година 32 отбора се впускат в битка за най-ценното отличие, а още в първия кръг един от интересните мачове е между ПСЖ и "Манчестър юнайтед".

Сред другите ключови срещи още в първата седмица са "Аякс" - "Ливърпул" и "Байерн" срещу "Атлетико".

След шестата си европейска титла през август "Байерн" започва с нови надежди за още един европейски триумф. Мястото на фаворитите очаквано допълват "Реал" (Мадрид), "Ливърпул", "Ювентус", "Барселона", "Манчестър сити" и ПСЖ.

Познати лица и някои свежи попълнения

"Турнир без изявени фаворити - това ще бъде Шампионската лига през този сезон", прогнозира бившият играч на "Ливърпул" и носител на отличието Джейми Карагър. "В началото на сезона виждаме, че някои отбори не са в топ форма. Едва ли това ще доведе до големи изненади в групите, но ни чака интересен турнир", добави бившият национал на Англия.

Груповата фаза е очаквана с огромен интерес заради подновяването на съперничеството между Лионел Меси и Кристиано Роналдо. Тимовете на двамата "Барселона" и "Ювентус" попаднаха в една група и могат да се изправят един срещу друг още на 28 октомври в Торино.

Участието на португалеца все още е под въпрос, след като той даде положителен тест за коронавирус.

В групата на "Ювентус" и "Барселона" са още "Динамо" (Киев) и "Ференцварош". Сред другите интересни групи са А, в която са "Байерн" и "Атлетико" (Мадрид), както и Н с "Манчестър юнайтед", ПСЖ и "Лайпциг".

Първо участие в групите на Шампионската лига ще запишат руския "Краснодар", "Мидтиланд" от Дания, който отстрани "Лудогорец", "Рен" и "Истанбул Башакшехир". В тази фаза са още "Борусия" (Мьонхенгладбах), "Локомотив" (Москва) и "Ференцварош".

COVID-19 и отражението му върху турнира

След като световната здравна криза доведе до прекъсване на миналия сезон и безпрецедентна тримесечна пауза, сега Шампионската лига започва с по-ясен план за действие. Ситуацията в света доведе и до някои промени, които УЕФА обяви предварително.

Сред тях е възможността мачовете да се играят на неутрални терени при забрана за пътуване на гостуващия отбор до страната на домакина. Също така от УЕФА обявиха, че "ако даден отбор откаже да играе или се счита за отговорен за несъстоял се мач, се счита, че е загубил". Ако и двата отбора откажат да играят или се считат за отговорни за несъстоял се мач, двата отбора се дисквалифицират.

Броят на смените по време на мачовете от груповата фаза остава пет. Във фазата на директните елиминации отборите ще могат да правят и допълнителна шеста смяна.

Завръщането на феновете

Този сезон на Шампионската лига ще бъде белязан и от завръщането на феновете по стадионите. С решение на УЕФА в началото на октомври беше разрешено на стадионите да може да присъства публика, заемаща до 30% от капацитета на съоръженията.

Това обаче не е окончателно и броят на зрителите ще зависи от мерките за ограничаване на разпространението на коронавируса в различните страни.

Преди срещата с "Истанбул Башакшехир" германският "Лайпциг" обяви, че въпреки продадените 8500 билета, на стадиона ще бъдат допуснати само 999 души.

Това се налага, след като местните власти препоръчаха броят на зрителите да бъде ограничен заради нарастващите случаи на заразени с коронавирус в региона. От клуба разясниха, че 999-те присъстващи ще бъдат определени на случаен принцип от закупилите билети, а останалите ще получат парите си обратно.

Телевизионните мачове в първия кръг:

Вторник 20 октомври 19.55 часа

"Динамо" (Киев) - "Ювентус", пряко по Макс Спорт 3

"Зенит" - "Брюж", пряко по Макс Спорт 2

От 22 часа

ПСЖ - "Манчестър юнайтед", пряко по Макс Спорт 3

"Челси" - "Севиля", пряко по Макс Спорт 2

Сряда 21 октомври 19.55 часа

"Реал" (Мадрид) - "Шахтьор", пряко по bTV Action

"Залцбург" - "Локомотив" (Москва), пряко по Ринг

От 22 часа

"Байерн" (Мюнхен) - "Атлетико" (Мадрид), пряко по bTV Action

"Аякс" - "Ливърпул", пряко по Ринг

Дневник