Изкачилият се до рекордното в кариерата си осмо място в световната ранглиста Андрей Рубльов е подал заявка за участие в квалификациите на тенис турнира в София, съобщиха организаторите. Информацията идва два дни след като 22-годишният руснак спечели четвъртата си титла за годината в Санкт Петербург.

Във финала Рубльов се наложи със 7:6 (5), 6:4 срещу Борна Чорич, който е част от основната схема в София.

Надпреварата в България ще се проведе от 7 до 14 ноември в "Арена Армеец" и може да има ключово значение за класирането за финалите в Лондон. В момента дата девет играчи са събрани в рамките на малко повече от 1000 точки в борба за две места при четири оставащи седмици до края на сезона.

Заявки за квалификациите в София са подали още тенисисти, които са печелили титли през годината. В списъка са 38-ият в света Юго Юмбер (шампион в Оукланд през януари), Кайл Едмънд (шампион в Ню Йорк през февруари), Ласло Джере (шампион от преди дни в Сардиния), Иржи Весели (шампион от Пуне през февруари), Жил Симон (бивш No6 в света, носител на 14 титли на АТП, два пъти четвъртфиналист в турнири от Големия шлем), Яник Синер (четвъртфиналист от "Ролан Гарос"), миналогодишният финалист в София Мартон Фучович и други.

Организаторите отчитат, че това не само ще е най-силният турнир в София, но и ще е и най-впечатляващият в категорията АТП 250 за последните четири сезона от гледна точка на състезателите. Преди седмица беше съобщено, че се пази място за Григор Димитров.

"Надяваме се, че Григор, който несъмнено обича България, ще играе на пренасрочения "София оупън" и ще приеме "уайлд кард", която пазим специално за него", каза изпълнителният директор на турнира Кавери Годхинди.

Билетите за турнира в София вече се продават.

Дневник