За първи път на шуменска сцена на 22 октомври от 19:05 часа в зала „Проф. Венета Вичева“ под диригентството на Станислав Ушев ще свири именитият украински цигулар Роман Федчук.

С оркестъра на Симфониетата Роман Федчук ще интерпретира Концерт за цигулка и оркестър № 4 от Николо Паганини, което само по себе си е уникално събитие. Това е първото изпълнение на творбата в България, за която Федчук споделя, че отдавна мечтае да изпълни, но трудностите с намирането на нотния материал били пречка това да се случи по-рано. Концертната програма включва още Симфоничната картина по „Порги и Бес“ от Джордж Гершуин, откъс от мюзикъла „Цигулар на покрива“ от Джери Бок, Мазука от Дворжак и „Музикален сувенир“ от Виктор Полторацки.

Украинският цигулар е професор в Държавната консерватория в Пилзен, Чехия. Прави соло дебюта си едва на 11 години с Лвовската филхармония с Концерта за цигулка от Менделсон. Завършва Московската консерватория „Чайковски“. Печели редица международни конкурси, изявява се като солист на известни оркестри, гостува на най-престижните световни сцени в т.ч. Албърт Хол и Гевандхаус. Бил е концертмайстор на Московски солисти, Симфоничния оркестър „Джузепе Верди“ в Милано, Quintetto da Camera в Берлин и др. Гостуването на Роман Федчук се осъществява по покана и със съдействието на Фондация „Европейска музикална академия“.

При първото си гостуване в Шумен Роман Федчук ще свири с инструмент, изработен през XVII век от Андреа Гуарнери. Доказали качеството си, инструментите „Гуарнери“ са предпочитани от големите цигулари в цял свят. Самият Николо Паганини е свирил с такава, когато получил прозвището „Цигулар на дявола“, заради недостижимото си майсторство.

ШУМ.БГ