Обединените арабски емирства официално подадоха искане да отворят посолство в Израел, съобщават израелските медии Walla! и в. "Джерузалем пост".

Това стана в ден с редица споразумения между двете държави, в който делегация от ОАЕ кацна в Израел на историческо посещение, след като по-рано тази година с американско посредничество държавата от Персийския залив започна да нормализира отношенията си с Израел.

В Залива тази стъпка е историческа - водена от Саудитска Арабия инициатива предполагаше първо да се създаде палестинска държава. Днес, след като с посреничеството на САЩ ОАЕ и по-късно Бахрейн нормализираха връзките с Израел, без да чакат подобна новина, експерти допускат че дори Саудитска Арабия може да ги последва.

The Times of Israel пише, че безвизовото пътуване между ОАЕ и Израел вече е договорено на церемония и споразумението е подписано от премиера Бенямин Нетаняху, финансовия министър Стивън Мнучин и двама министри от Емирствата. Документът трябва да бъде формално одобрен от двата парламента.

Дори съседите на Израел, Египет и Йордания, които бяха единствените две арабски държави с формални отношения с еврейската, нямат безвизов режим.

"Джерузалем пост" пише още, че заедно със САЩ двете държави създават общ инвестиционен фонд, който ще носи името на споразуменията за нормализация с ОАЕ и Бахрейн (Abraham Accord - на името на присъстващия и в Библията, и в Корана Авраам/Ибрахим). Фондът ще започне с първоначални инвестиции от 3 млрд. долара и според вестника цели основно да насърчи икономическото сътрудничество и просперитета в Близкия изток и Северна Африка.

Има и други подписани днес документи - за взаимна защита на инвестициите, за научно и технологично сътрудничество и редовни полети между страните. Двете държави, със сходно население и брутен вътрешен продукт (но с коренно различна структура и по двата показателя), обещават сериозни инвестиции и търговия, даващи нов тласък на икономиките им.

Моментът е важен и в личната политическа съдба на Нетаняху, над когото надвисва сянката на съдебен процес и трудно съжителство във властта с доскорошния враг, а днес формален коалиционен партньор, Бени Ганц. Докато двамата водят спор за бюджета, Ганц обеща в опит да постигне целта си да предложи закон, с който да забрани обвиняем да е премиер.

Дневник