29 отбора от 12 града от България ще се представят на държавното първенство „Гимнастрада“, което ще се проведе в зала „Арена Шумен“ на 24 октомври.

Шумен за втори път ще приеме надпреварата, като през 2019 г. в състезанието се включиха над 2000 участници. Тази година, заради въведените ограничения заради Covid 19, държавната Гимнастрада, която е седма поред, се организира на три места – София, Шумен и Велико Търново.

„Поради големият брой участници в това първенство и за да няма струпване на много деца на едно място федерацията по художествена гимнастика взе решение първенството да се проведе на три места. В София и Велико Търново състезанията минаха. С това в Шумен се слага и край на календара на федерацията за тази година“, каза на пресконференция днес Мариола Спасова от клуб „Ритмик“, домакин на „Гимнастрада“.

В зала „Арена Шумен“ състезателките в Гимнастрада са разделени в четири възрастови групи – до 7 г., 7-10 г., 10-12 г и 14-18 г. Надпреварата започва от 11,00 часа, като час преди това ще се проведе семинар за съдии.

„Надпреварата ще протече като се вземат всички предпазни мерки, въведени заради пандемията. На входа ще се мери температурата на състезатели и родители. Състезанието ще се проведе по групи, т.е. представят се гимнастичките от едната възрастова група и се награждават. Следва проветряване и дезинфекциране на залата и след това ще започне състезанието за следващата възрастова група“, обясни Спасова. Тя допълни, че публика няма да се допуска, а според наредбите, валидни към днешна дата, състезателите могат да бъдат придружавани от родител.

След приключване на надпреварата в Шумен, ще бъдат обобщени протоколите с оценките на състезателките в трите града – София, Велико Търново и Шумен и ще се направи генералното класиране.

ШУМ.БГ