Проектът за създаване на Европейска висша лига разбуни духовете, като УЕФА скоростно се обяви против плановете за отцепване и предупреди, че щетите, които евентуалният турнир би причинил на футбола, ще бъдат огромни.

От организацията заклеймиха идеята за създаването на надпревара, включваща най-богатите клубове на континента, като "скучна". ФИФА отговори, че не е заявявала подкрепа.

"Принципите на солидарност, промоция, изпадане и отворени първенства не подлежат на обсъждане. Именно това прави европейския футбол една работеща структура, а Шампионската лига е най-доброто спортно състезание в света. УЕФА и клубовете се ангажират да надграждат такава сила, а не да я унищожават, за да създадат суперлига от 10, 12, дори 24 клуба, която неизбежно ще стане скучна", се казва в изявлението на УЕФА.

За създаването на подобен турнир се говори от години, но често среща опозиция, тъй като би се оказал конкуренция на Шампионската лига. В опит да удовлетвори големите клубове УЕФА вече преобрази най-силния си турнир и даде основна роля на отборите от петте водещи първенства, а от 2024 г. готви нови промени.

В проекта за Европейска висша лига се предвижда в турнира да участват 16 или 18 отбора, като според "Скай спортс" повече от дузина клубове от петте водещи първенства на континента вече преговарят за участие. Изданието съобщи, че проектът ще е с 6 млрд. долара бюджет с финансиране от банката JP Morgan и че е подкрепен от ФИФА. Очакванията са, ако проектът се развие, началото му да бъде не преди 2022 г.

Сред твърденията са, че една от движещите сили за създаване на супертурнир е президентът на "Реал" (Мадрид) Флорентино Перес. ФИФА излезе с изявление, че не желае да коментира спекулации, а президентът ѝ Джани Инфантино уточни, че организацията не подкрепя никой проект и "обсъжда всичко с всеки".

Отзвук имаше и от председателя на Ла Лига Хавиер Тебас, който е сред критиците на Инфантино. Тебас заяви, че поддръжниците на концепцията показват не само пълно непознаване на основите и традициите на европейския и световния футбол, но и сериозно неразбиране на пазарите.

"Проект от този тип ще означава сериозни икономически щети за самите организатори и за онези, които го финансират, ако изобщо съществуват, защото никога не са официални. Тези подземни проекти изглеждат добре само когато са изготвени в бара в 5 ч. сутринта", добави Тебас, цитиран от АП.

Дневник