Министерството на здравеопазването ще обсъди с медицинските университети в страната възможността студенти по медицина в шести курс да помагат на лекарите в болниците, които поемат пациенти с коронавирус и вече са изтощени. Това обяви на брифинга на Националния оперативн щаб днес министърът на здравеопазването Костадин Ангелов.

"Най-големият проблем, пред който сме изправени в момента, е свързан с медиците, които са на първа линия. Голяма част от тях са заразени, болни, някои са и в реанимациите. Имаме нужда от помощ. Решението го виждаме в активното участие на лекарите в доболничната помощ. Ще проведем конферентна връзка с ректорите на медицинските университети, за да обсъдим възможността студентите, които са 6-ти курс "Медицина" и карат държавните си практики, да помогнат на лекарите в лечебните заведения и това да се счита за техен стаж и да се признава", поясни министърът.

Трябва да се спазват мерките и да се търсят решения как да се намали броят на хората, които се разболяват, отбеляза той.

Дневник